Alleen zaaien en verpakken nog met mensenhanden

Amerikaans familiebedrijf zet door robots geteelde groenten af

In het Californische San Carlos rijden autonome robots dag en nacht heen en weer langs rijen groenten die onder LED verlichting in een gecontroleerde omgeving van 2.400 m2 staan. Hier is geen aarde, zijn geen gewasbeschermingsmiddelen en de enige mensen die er werken, werken achter de schermen. De kas is een van 's werelds eerste autonoom gerunde commerciële bedrijven en hun producten vliegen nu de schappen uit. 

Als kind spendeerde robotica-expert Brandon Alexander z'n zomers in Oklahoma met het helpen van z'n opa bij het telen van aardappelen, pinda's en katoen op een bedrijf van 2.400 m2. Als CEO van Iron Ox, het start-upbedrijf achter het geautomatiseerde teeltbedrijf, zegt hij nu dat traditionele teelt z'n grootste concurrent is. "M'n grootvader begrijpt dat dit bijna onvermijdelijk is wil de tuinbouw overleven." In San Francisco zag Iron Ox z'n afzet het afgelopen kwartaal verdubbelen.

In San Carlos is het bedrijf nog niet voor 100% geautomatiseerd. Mensen planten nog zaden en handelen de verpakking af. De rest wordt aan robots overgelaten. 

Een leefgemeenschap op zich
Robot Angus controleert 24/7 met een camera de gewassen. Op traditionele bedrijven hebben planten ruimte nodig voor hun wortels om voedingsstoffen op te nemen; op bedrijven waar ze 'aeroponic' telen (met de wortels in de lucht) worden zaden in hun trays enkele centimeters van elkaar geplant. Wanneer ze groeien en elkaar in de weg gaan zitten grijpt de robot die geen slaap nodig heeft in.

Angus tilt dragers die herschikt moeten worden om ruimte te creëren. Angus is ook verantwoordelijk voor IPM en scant op ziekten en plagen. De robotarm heeft twee camera's (de ogen) waarmee een 3D-model wordt opgesteld waarna automatisch gekeken wordt of planten in quarantaine of gesnoeid moeten worden. 

"Het Brein", een op de cloud gebaseerd KI software, coördineert al deze automatische functies terwijl licht, voedingsstoffen en waterniveaus gemonitord worden. Volgens Alexander is het een leefgemeenschap op zich.

Besparen op water en arbeid
En daar heeft hij niet helemaal ongelijk in. Producten van Iron Ox reizen maar een paar km naar de afzetmarkt. Consumenten kunnen 's avonds producten kopen die 's ochtends door robots geplukt zijn. En de prijs valt ook mee. Een bos basilicum wordt afgezet voor € 2,66, vier kropjes mini-sla voor € 4,45 en een bos rood geaderde zuring voor € 2,66. 

Arbeidskosten lopen enorm op voor teeltbedrijven. Daarom is een kas die draait op robotica en KI een optie om hiermee af te rekenen. En hoewel Alexanders groenten lokaal blijven, doen de gevolgen van Iron Ox dat zeker niet. 

Het gebruik van robotica in de aeroponicsysteem kan heel wat problemen voorkomen. In 2016 noemde World Water Forum de tuinbouw als belangrijkste bijdrager aan de mondiale waterschaarste. Maar bedrijven als Iron Ox gebruiken 90% minder water dan andere tuinbouwbedrijven. Volgens Alexander is de opbrengst van Iron Ox 30 keer meer per ha dan die van conventionele teeltbedrijven. Ook is het gebruik van gewasbeschermings- en verbeteringsmiddelen drastisch verminderd. 

Voorlopig richt Iron Ox zich op z'n eigen teelt. Alexander wil in de buurt van andere Amerikaanse steden robotteeltbedrijven opzetten. Maar daar laat hij verder nog niet veel over los. Iron Ox huurt wel al plantwetenschappers en teeltteams in.

Bron: Atlas Obscura


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven