Nederlanders investeren $1,5 miljoen in Israëlische tomatenrobot

Het Israelische bedrijf MetaMotion is al even bezig met de ontwikkeling van een tomatenrobot die verschillende arbeidsintensieve taken in de kas moet kunnen overnemen. Voor de volgende stap in de ontwikkeling hebben ze steun gekregen vanuit Nederland. Een Nederlands bedrijf uit de tuinbouw leidt de nieuwe investeringsronde van $1,5 miljoen euro. 

Niet alle details over de investering zijn openbaar en de naam van de belegger blijft onzichtbaar - maar Adi Nir, CEO van MetoMotion, is in ieder geval tevreden: "We zijn erg blij met een strategische investeerder aan boord. De combinatie van geld en kennis van de glastuinbouw van onze Nederlandse partner helpen ons om het systeem klaar te maken voor de markt."

"Met deze financiering", voegde Nir eraan toe, "kunnen we ons eerste product op de markt brengen en telers een waardevolle oplossing bieden voor een van de grootste problemen waarmee ze tegenwoordig in de groenteteelt worden geconfronteerd."

Vanuit Nederland klinkt de reactie: "We zijn erg blij om deel te nemen aan de ontwikkeling van MetoMotion, omdat we geloven dat MetoMotion de mogelijkheid heeft om de eerste autonome tomatenplukrobot op de markt te brengen. Deze ontwikkeling zal de huidige methoden radicaal veranderen en zal veel voordelen opleveren voor telers om hun bedrijf verder te laten groeien."

MetoMotion-GRoW, tomatenplukrobot
De MetoMotion-Grow tomatenplukrobot krijgt veel aandacht. Het systeem heet GROW, Greenhouse Robotic Worker, oftewel de kasrobot, en moet het arbeidsprobleem in de tuinbouw oplossen. "Met arbeidskosten die tot 50% van de totale productiekosten van de kas uitmaken, zoeken telers naar technologie om de arbeidscrisis op te lossen." 

De eerste toepassing van het bedrijf voor zijn GRoW-systeem is een oogstrobot. "Met GRoW hebben we geprobeerd een complex probleem op een slimme, eenvoudige en effectieve manier op te lossen. Het systeem is ontworpen voor een eenvoudige bediening en een vlotte integratie in een bestaande kasinfrastructuur en -praktijk."


Tijdens de oogst verzamelt het systeem ook gewasgegevens over het gewas. Hierdoor komt er informatie beschikbaar over mogelijke plantenstress en is het voor de teler mogelijk oogstramingen te doen en werkplannen op te stellen. "Telers besparen dus niet alleen tot 50% arbeidskosten met ons systeem, maar leren ook meer over hun gewas." Bovendien kunnen de tomaten ook op de machine ingepakt worden.  

Het bedrijf ziet ook mogelijkheden in onder andere het aanpassen van de robottechnologie aan andere arbeidsintensieve taken in de kas, zoals snoeien, bestuiving, blad plukken en gegevensverzameling voor teeltanalyse.

Voor meer informatie:
Adi Nir
MetoMotion
+972-50-403-9286
info@metomotion.com 
https://metomotion.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven