Grotere tomatenoogst Ghana dankzij kostenefficiënte kas

Tomaten telen in een gesloten milieu zonder teveel te betalen. Het College of Basic and Applied Science van de University of Ghana heeft gekozen om te investeren in een Envirodome-kas die geschikt is voor een jaarrond teelt die daarmee een grote oogst mogelijk maakt.

Ideetje uit Japan
In deze video vertelt Professor George Oduro Nkansah dat hij in 1996 al met het idee van een dergelijke kas kwam, toen hij terugkeerde uit Japan. Hij probeerde het idee aan de man te brengen, maar kon destijds op weinig bijval rekenen. De jaren verstreken en nu de eerste kassen zijn geplaatst, ziet George dan toch een toenemende vraag naar kassen. Hij ziet met name mogelijkheden voor de overheid om de kassen in diverse regio's te plaatsen.

Kostenefficiënt
De 271 m2 grote kas die in deze video wordt getoond, heet voluit EnviroDome Greenhouse Ventilation System en is ontwikkeld door AECi. Het gaas voorkomt dat insecten de kas kunnen betreden en een diffuus schermdoek zorgt ervoor dat iedere plant eenzelfde hoeveelheid licht krijgt.

“Met deze EnviroDome willen we een oplossing bieden voor warme klimaten met een hoge luchtvochtigheid", legt directeur Avi Albert uit. "Aangezien de meeste telers geen budget hebben om te investeren in dure kassen, willen we ervoor zorgen dat het systeem ook zo kostenefficiënt mogelijk is. Zodoende leveren we alle onderdelen kant en klaar, zodat de teler de kas alleen nog in elkaar hoeft te zetten." Dit doe-het-zelf concept betekent volgens Avi dat de tijd en kosten enorm afnemen. Met vijf man staat de kas binnen vijf dagen in elkaar. 

Ook tijdens het telen behoudt de kas volgens Avi zijn kostenefficiënte karakter. “Tijdens de teeltperiode hoeft de teler niet veel elektriciteit te gebruiken of een hoge energierekening te betalen om betere groeiomstandigheden te creëren."

Meer informatie over de kas is beschikbaar op: https://www.eaci.co.il/ventilation-greenhouse

Voor meer informatie:
EACi
www.eaci.co.il 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven