Roeland van Dijk (Codema) over de potentie van telen op mobiele goten:

"Modulair mobiel gotensysteem maakt grotere variatie in teelt sla en kruiden mogelijk"

Dat er een wereldvoedselprobleem dreigt, daar werd gisteren iedereen met een nieuw VN-klimaatrapport nog maar weer eens op gewezen. De groeiende vraag naar voedsel en klimaatproblemen zijn uitdagingen waar toeleveranciers in de glastuinbouw oplossingen voor bedenken. Bijvoorbeeld Codema. Roeland van Dijk, Accountmanager Teeltsystemen bij Codema, gaat hieronder in op de potentie van een mobiel gotensysteem dat besparingen op water en arbeid levert, zorgt voor efficiënt ruimtegebruik en ook nog eens gunstig is voor het milieu.

Roeland is opgegroeid in de kassen. Hij is als stagiair begonnen bij Codema en hij ging er 25 jaar geleden als monteur aan de slag. Met zijn kennis van logistieke systemen en ervaring met Codema’s logistieke toepassingen bij klanten is hij inmiddels de expert in logistieke oplossingen. 

“Wat ik heel leuk vind is het contact met de markt, onze klanten. Kijken met welke innovaties wij als Codema antwoorden kunnen bieden op de vragen van onze klanten. Ik zie de kansen die onze innovaties bieden en denk met de klant mee over hoe we die innovaties het beste voor ze in kunnen zetten.”

Steeds meer specialistische vragen
Voor de sierteelt levert Codema al jaren meerlaagse containersystemen. Steeds vaker kreeg Codema vanuit die kennis en expertise specialistische vragen van groententelers. Om aan deze vraag te voldoen heeft Codema een mobiel gotensysteem doorontwikkeld. In dit systeem staan bij het planten de goten tegen elkaar en wordt tijdens de groeifase de afstand tussen de goten automatisch vergroot. Zo krijgt iedere plant de optimale ruimte om te groeien en wordt het totale teeltgebied zo efficiënt mogelijk gebruikt. 

Van zaadje tot oogstbaar product volledig geautomatiseerd
"Codema heeft de verschillende disciplines in huis waardoor we het complete systeem kunnen bouwen’’, legt Roeland uit. Bovendien verzorgt Codema het onderhoud.

"Onze software, die specifiek voor de tuinbouwbranche is ontwikkeld, plant het ruimtegebruik in de kas, zodat de teler de ruimte optimaal kan benutten. Het geeft een totaaloverzicht van de aanwezige teelt in de kas en de teeltfase van elk plantje. Ook kan onze software alle verplaatsingen van containers of trays met jongplanten in de kas optimaliseren. Het is vrijwel uniek dat het gehele proces van zaadje tot oogstbaar product kan worden geautomatiseerd.’’

“Een mobiel gotensysteem biedt een logistieke oplossing voor de gewassen waar na het planten geen handelingen meer voor nodig zijn, zoals voor sla en kruiden. Door het gebruik van ‘nutrient film techniques’ krijgen de planten daarnaast precies genoeg water en meststoffen. Een pomp zorgt ervoor dat het met voedingsstoffen verrijkte water door het wortelsysteem van de plant circuleert. Na filtratie en herdosering van voedingsstoffen wordt al het drainwater hergebruikt. Dit zorgt voor een volledige waterrecirculatie. Het systeem resulteert in een minimaal gebruik van water en meststoffen en er komt niets in het milieu terecht dat er niet thuishoort.’’

"Naast besparing op water en meststoffen, bespaart dit systeem ook op arbeid. Doordat alle containers of trays met jongplanten zich automatisch door de kas verplaatsen, hoeft er tot het oogstmoment geen werknemer meer aan te pas komen. Er zijn dus minder handmatige handelingen nodig en uiteindelijk bespaart een teler op arbeid.’’

Ontwikkeling modulair mobiel gotensysteem
De gespecialiseerde kennis van Codema op het gebied van watermanagement, logistiek, klimaatbeheersing, belichting, teeltsystemen, software en engineering wordt gebruikt om het mobiele gotensysteem door te ontwikkelen. Deze innovaties leiden tot een nog hogere efficiëntie en vermindering van watergebruik.

“We zien tegenwoordig dat telers steeds meer willen variëren in soorten sla of kruiden, op basis van veranderingen in de marktvraag. We willen onze klanten die variatie en flexibiliteit bieden, zodat zij met een relatief lage investering hetzelfde systeem ook kunnen gebruiken voor een ander soort sla of kruid. We ontwikkelen een zogeheten modulair mobiel gotensysteem, waarbij meer variatie in gewassen mogelijk is. Op dit moment voeren we onder andere een project uit in China, waarbij diverse nieuwe technieken toegepast worden. Ik merk dat er ook veel vraag is naar een modulair mobiel gotensysteem vanuit Europese landen.”

Voor meer informatie:
Codema Systems Group
www.codema.nl
info@codemasystemsgroup.com

Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.