Staatssecretaris Jesús Seade:

"Tomateninspecties voorkomen een nieuw akkoord tussen Mexico en de VS"

Volgens een Mexicaanse topambtenaar voorkomt de Amerikaanse eis om alle geïmporteerde tomaten te inspecteren dat Mexicaanse telers en hun buurland een akkoord rond het opheffen van heffingen bereiken.

Beide landen staan op het punt van een overeenkomst tweette de Mexicaanse staatssecretaris Jesús Seade. Maar de Amerikaanse eis om 100% van de uit Mexico geïmporteerde tomaten te bekijken, in plaats van een sample, zou een logistieke chaos aan de grenzen veroorzaken en een verdere handelsrelatie schaden. "Wanneer deze eis verdwijnt zullen we een nieuw akkoord bereiken in de sector waar consumenten in beide landen van profiteren."

De onderhandeling komt nadat president Trump in juni verdere heffingen op Mexicaanse producten voor onbepaalde tijd uitstelde in ruil voor meer acties om de migrantenstroom uit Centraal-Amerika te stoppen. De besprekingen vonden plaats tijdens de escalatie van de Amerikaanse handelsoorlog met China. 

In mei begon de VS met het opleggen van heffingen van meer dan 17% op Mexicaanse tomaten en pakte het land een onderzoek op uit de jaren '90, dat al vele jaren uitgesteld was, om te bekijken of tomaten uit Mexico onder de productiekosten afgezet worden, waardoor het voor Amerikaanse telers moeilijk is om te concurreren. Telers uit Florida vroegen in november om een heropening van dit onderzoek. 

Bron: bloomberg.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven