Nieuw folie houdt eetbare bloemen langer vers

Hoewel de vraag naar eetbare bloemen toeneemt, zet een beperkte houdbaarheid van het kwetsbare producten de rem erop. Na de pluk drogen de bloemen in rap tempo uit waarna kwaliteit afneemt. Onderzoek heeft uitgewezen dat de voedingswaarde en het gehalte aan antioxidanten daarmee eveneens snel daalt.

Het aanbod eetbare bloemen wordt voortdurend uitgebreid maar courgettebloemen (Cucurbita pepo), vrouwelijk en mannelijk, zijn het populairst. Hun prachtige gele kleur, zachte en verfijnde textuur en lichtzoete smaak maakt hen tot een geliefd ingrediënt in zowel de Amerikaanse, Europese als Aziatische keuken. De mannelijke bloem is over het algemeen kleiner van formaat en heeft een kortere steel. Bij de vrouwelijke courgettebloem groeit er vaak een babycourgette aan. De bloemen kunnen rauw worden gegeten als garnituur of in salades. Sommige restaurants serveren de bloem gevuld met kruiden en kaas of gefrituurd, waardoor de tere bladeren een krokante 'bite' krijgen.

Onderzoekers leggen basis voor langere houdbaarheid en behoud voedingswaarde
De laatste jaren hebben er diverse onderzoeken plaatsgevonden naar het effect van bewaring onder gewijzigde atmosfeer (CA) op de fysicochemische parameters en de antioxidantenverbindingen in deze eetbare bloemen. De bloemen werden bewaard bij 5 graden Celsius onder wisselende zuurstof-, CO2- en stikstofsamenstellingen. De CA-behandeling toonde aan dat de diverse parameters beter behouden bleven en kwaliteitsverlies werd uitgesteld. Bewaard bij een lage concentratie O2 en een hoge concentratie CO2 verminderde de respiratiegraad, nam de enzymenactiviteit af en werd verwelking vertraagd. Een hoger gehalte aan suikers en oplosbare vaste stoffen werd waargenomen, evenals een hoger gehalte aan ascobinezuur, polyfenolen en carotenoïden. Dankzij de blootstelling aan deze gunstige samenstelling van gassen kon de houdbaarheid van pompoenbloemen tot wel 16 dagen verlengd worden. 

Theorie in praktijk brengen
Het in de praktijk brengen van deze bevindingen gebeurde door Wentao Jia, ingenieur op het gebied van polymeren bij ROP, en haar collega Shay Zeltzer en gaf aanleiding tot een reeks laboratorium en veldproeven die gericht waren op het ontwikkelen van een folie dat  geschikt zou zijn om de versheid van eetbare bloemen onder deze omstandigheden te behouden en dat de respiratiegraad dus af zou doen nemen.

"We kregen de vraag om een verpakking voor één vrouwelijke bloem en twee mannelijke te ontwikkelen," vertelt Jia. "De betreffende teler werkte met een horizontale flowpacker. Met het oog op de duurzaamheid gingen we op zoek naar een zo dun mogelijk folie dat toch soepel een efficiënt door de machine verwerkt zou kunnen worden. De folies die momenteel in de sector gebruikt worden zijn op BOPP-basis en laser-geperforeerd. We hebben ontdekt dat deze niet geschikt zijn om de juiste samenstelling van gassen in de verpakking tot stand te brengen. We moesten geperforeerde folies dus uit de weg gaan omdat de natuurlijke respiratie van een kleine biomassa niet voldoende is om de atmosfeer in de zak te wijzigen." 

De onderstaande tabel geeft de atmosfeer weer in de zakken vervaardigd van het folie die ROP heeft ontwikkeld ten opzichte van geperforeerd BOPP-folie. Terwijl de O2/CO2-samenstelling in de commerciële verpakking de atmosferische condities benaderde, bleek de door ROP ontwikkelde zak in staat om het gehalte O2 te verminderen en dat van CO2 te verhogen naar een samenstelling zoals aanbevolen door academici. 

Behoud versheid en kwaliteit
Zoals verwacht zorgde de lagere respiratiegraad ervoor dat er minder snel kwaliteitsverlies optrad. De vrouwelijke bloemen bleven zeven tot negen dagen goed. De bloemen die in het geperforeerde BOPP-folie waren verpakt, verkleurden, hetgeen een teken is dat de weefsels verouderen. De bloemen gaven een verwelkte indruk. 


Fig. 1: Vrouwelijke courgettebloem negen dagen na verpakt te zijn in ROP MA-zak (Links) en de geperforeerde BOPP-zak (rechts). De bloem rechts is donkerder van kleur geworden en dit duidt op veroudering van weefsels. Bij de bloem links, in de ROP-verpakking, worden de tekenen van veroudering vertraagd. 

De mannelijke bloemen hadden tijdens de testen over het algemeen een betere houdbaarheid en vertoonden pas na 12 dagen verpakt te zijn tekenen van veroudering. 


Fig. 2: Mannelijke courgettebloem na 12 dagen verpakt te zijn in een ROP MA-zak (links) en in een geperforeerde BOPP-zak (rechts). De verwelkte, donker gekleurde bladranden duiden op een verder gevorderd stadium van veroudering dan de bloem in de ROP-verpakkingen, die lichter van kleur is en geen omgekrulde bladeren heeft. 

De bloemen werden vervolgens bij 2 graden Celsius nog eens 10 dagen lang bewaard. Na afloop waren de verschillen duidelijke zichtbaar. 


Fig. 3: Mannelijke courgettebloem 21 dagen na verpakt te zijn in een ROP MA-zak (links) en geperforeerde BOPP-zak (rechts). Te zien is hoe de het weefsel van de bloem in de commerciële verpakking volledig uiteenvalt, terwijl de bloem in de ROP-zak de eerste tekenen van bederf vertoont aan de randen van de bladeren.

Het door ROP ontwikkelde folie wordt sinds twee maanden in de handel gebruikt voor het verpakken van mannelijke en vrouwelijke courgettebloemen. Duizenden zakken vinden hun weg over de Atlantische oceaan. "We kijken ernaar uit om onze productlijn voor de categorie eetbare bloemen verder uit te breiden met producten voor rozenblaadjes, driekleurig viooltje en Oost-Indische kers," zegt Zeltzer tot slot. 

Voor meer informatie:
Shay Zeltzer
Tel: +972-52-2708903
shay@rop-ltd.com 
www.rop-ltd.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.