Wet Arbeidsmarkt in Balans: wat zijn de belangrijkste wijzigingen?

Per 1 januari 2020 wordt de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) ingevoerd. Het Kabinet heeft met deze wet tot doel om de balans op de arbeidsmarkt te verbeteren. Het aangaan van een vast contract wordt, zo is de bedoeling van de beleidsbepalers, aantrekkelijker gemaakt voor werkgevers wat tot meer zekerheid voor werkenden leidt. De kosten- en risicoverschillen tussen vaste en tijdelijke contracten worden verminderd, waarbij tijdelijke contracten minder aantrekkelijk en duurder worden gemaakt.

Werkgeversorganisaties in de agrarische sector (LTO Nederland, Glastuinbouw Nederland, NFO, KAVB, Plantum, Anthos) hebben zich tot op heden fel verzet tegen de gevolgen van de WAB voor seizoenarbeid. Werkgevers met seizoenarbeid zullen naar verwachting een hogere WW-premie dan de huidige hoge WW-premie voor hun kiezen krijgen. Hoewel de wet inmiddels is aangenomen, blijven de werkgeversorganisaties in gesprek met de politiek over de gevolgen voor seizoenarbeid.

Maar wat zijn de belangrijkste wijzigingen. De Werkgeverslijn Land- en Tuinbouw zette ze op een rij. 

Op dit moment werkt de Werkgeverslijn de gevolgen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans voor agrarische werkgevers uit en wat deze in de dagelijkse praktijk gaan betekenen. In oktober 2019 zal de Werkgeverslijn uitgebreid aandacht besteden aan de praktische vertaling van de Wet Arbeidsmarkt in Balans. Naast een themapagina en nieuwsbrieven zal ook een webinar worden georganiseerd over dit onderwerp.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven