Simon Fraser University ontwikkelt mensachtige robothand

Paprika's en tomaten 'grijpen' met kracht én tederheid

Robots zijn aan een opmars bezig en lijken in toenemende mate telers de mogelijkheden te bieden om geautomatiseerd te gaan oogsten. Een pijnpunt daarbij is vaak nog wel de manier van oogsten. Robotgrijpers zijn geen mensenhanden en dus ontbreekt het nog weleens aan de gewenste kracht in combinatie met tederheid.

Onderzoekers van de Canadese Simon Fraser University zijn er nu in geslaagd om een architectonisch robotlichaam te ontwikkelen met een lichtgewicht, vervormbare cellulaire structuur waarmee de robot snel, herhaaldelijk maar ook zacht groenten en fruit kunnen grijpen. Onderzoeker Woo Soo Kim en collega's van de School of Mechatronic Systems Engineering publiceerden hun bevindingen in Advanced Intelligent Systems

In de afgelopen jaren hebben onderzoekers geprobeerd gerobotiseerde persoonlijke assistenten en bionische ledematen of protheses te maken die de duurzaamheid van gewone robots combineren met de flexibiliteit van zachte robots. Met behulp van 3D-printing is het nu gelukt zo'n 'grijper' te maken. 

Het team heeft 3D-geprinte polymeren ontworpen met een speciaal ontwerp dat kan worden 'afgestemd' op verschillende hardheden van producten, van zacht en rubberachtig tot hard en metaalachtig. Door gebruik te maken van 3D-printen, konden de robotvingers efficiënt worden ontwikkeld, waardoor de aandrijving, een druksensor en het 3D-cellulaire lichaam gelijktijdig geïntegreerd konden worden.

Dankzij de eigenschappen van het flexibele materiaal kan de robotvinger op mensachtige wijze bewegen, maar heeft het ook schok- en trillingsabsorberende eigenschappen, wat heeft geresulteerd in een volgens de wetenschappers superieure bescherming van de interne elektrische componenten.

Dankzij de architecturale cellulaire technologie was de robotgrijper in staat zachte voorwerpen zoals paprika's, tomaten en zelfs eieren te grijpen zonder ze te breken of beschadigen, omdat het de kracht en tederheid van een menselijke hand nabootst.

Bron: advancedsciencenews.com


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven