Areaal gekrompen uit vrees wegvallen broodnodige subsidie

Tomaten- en komkommertelers Canarische Eilanden minderen productie uit vrees voor Brexit

De verkiezing van Boris Johnson als nieuwe premier van het Verenigd Koninkrijk en zijn aankondiging dat zijn land op 31 oktober hoe dan ook uit de Europese Unie zal treden, heeft voor paniek onder tomatentelers op de Canarische Eilanden gezorgd. 

De meeste van hen exporteren zo'n 50% van hun tomaten naar het Verenigd Koninkrijk en er zijn twee teeltbedrijven die hun producten uitsluitend aan dit land leveren. In het geval van een no deal-Brexit zullen de transportsubsidies uit het Posei-programma, waarmee Europa de eilandengroep tegemoet komt vanwege haar afgelegen ligging, komen te vervallen. Zonder deze steun is export niet langer haalbaar. 

Telers hebben besloten actie te ondernemen. Ze willen voorkomen dat ze na 31 oktober aan hun seizoen beginnen maar geen markt hebben om hun tomaten af te zetten, zodat alle investeringen voor niets zijn geweest. Het areaal is dit seizoen daarom met 15% ingekrompen, zo melden bronnen bij de Federation of Associations of Exporters of Fruit and Vegetable Products of Las Palmas (Fedex).

Het eiland Fuerteventura, dat vorig jaar zo'n 4 mln dozen (6 kilo) exporteerde, zal dit jaar geen tomaten telen of exporteren. Het enige overgebleven teeltbedrijf op dit eiland, de Gran Tarajal Cooperative, stopt ermee vanwege de problemen in de sector, zoals de hoge kosten, sterke concurrentie van landen als Tunesië, Egypte en Turkije en de dreigende Brexit. 

Op Gran Canaria zullen dit seizoen zes bedrijven actief zijn en dat is er één minder dan vorig seizoen. Tenerife telt drie teeltbedrijven die ook hun productie zullen verminderen. 

De Brexit dreigt ook voor komkommers roet in het eten te gooien. Dit seizoen is het aantal teeltbedrijven gehalveerd tot slechts drie. 

Vorig seizoen werden er 51.362 ton tomaten geëxporteerd. Dit jaar zal dit aantal beduidend lager zijn, hoewel officiële gegevens ontbreken. De huidige verkoopcijfers van Canarische tomaten zijn veel slechter dan in hun beste jaren. In de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw exporteerden de Canarische Eilanden ieder seizoen ongeveer 450.000 ton tomaten. Naast tomaten exporteerden de eilanden ook komkommers, paprika's, aubergines en sperziebonen. De regio was in de periode van oktober tot mei de grootste tomatenexporteur binnen Europa maar dat is nu verleden tijd. De hoge productiekosten, moordende concurrentie en het gebrek aan opvolging hebben er aan bijgedragen dat tomaten steeds meer terrein hebben verloren. 

 

Bron: canarias7.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven