Koude, droge lucht in de kas zonder kieren

Controle over het klimaat en schermen tegen lichtuitstoot is binnen de glastuinbouw een uitdaging voor iedere teler. Tegelijkertijd is er de druk van omwonenden die klagen over lichtvervuiling. Vaak het gevolg van een open scherm, bijvoorbeeld omdat er gekierd moet worden om de luchtvochtigheid en warmte in de kas kwijt te raken. 

Naast dat kieren overlast voor omwonenden met zich meebrengen, brengt het ook temperatuurverschillen door kouval in de kas. De overlast heeft geleid tot regelgeving waarin staat dat de schermen en zijgevels genoeg af moeten schermen om extreme lichtvervuiling tegen te gaan. De vraag is niet of, maar wanneer de schermen volledig dicht moeten bij gebruik van assimilatieverlichting denkt Hinova. Dan behoort een kier trekken dus echt tot het verleden.

De kas heeft met gesloten schermen een isolerende werking, die tevens een energiebesparende werking heeft. Maar waar laat je de vochtige lucht en lampwarmte zonder kier? Door koudere drogere lucht de kas in te brengen kun je de warme vochtigere lucht verdringen door het doek. De koude lucht zal zakken en de warme lucht zal stijgen.

Hinova merkt dat zij veel vragen krijgen om de lucht boven het scherm in de kas te brengen. Oplossingen die de VentilationJet bieden. "Met dit systeem kunnen telers de koudere en drogere lucht doseren. Zo kunnen telers hun klimaat sturen zonder extra stookkosten op de minimumbuis. Tevens kunnen zij met kasventilatoren zoals de Hinovatoren de ingebrachte lucht egaal verdelen waardoor grote klimaatverschillen uitblijven."

Bij nieuwbouw of verbouw is het tijd om af te wegen of er geïnvesteerd moet worden in nieuwe schermen, droogkasten of VentilationJets. Hinova adviseert daarbij ook rekening te houden met het op termijn verdwijnen van de mogelijkheid om te kieren. 

Voor meer informatie:
Hinova
www.hinova.nl
info@hinova.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven