Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Deze mix van nuttige bestrijders houdt trips in aardbeienteelt onder de duim

Nu de temperaturen oplopen, neemt de tripsdruk in de aardbeienteelten toe. Vooral in de doordragers kan de populatie explosief groeien. Telers kunnen schade voorkomen door naast roofmijten ook de roofwants Orius-System in te zetten, vertelt Eline Braet, Crop Specialist berries bij Biobest Group.

Omdat doordragers continu in bloei staan, kan de trips voor veel schade zorgen. “Aangetaste bloemen groeien uit tot misvormde en bronskleurige aardbeien, die onverkoopbaar zijn. Het is belangrijk dat telers zorgen voor een sterke populatie natuurlijke bestrijders, die alle stadia van de trips aanpakken.”

Combinatie van bestrijders
Eline licht toe dat de meeste telers aan het begin van de teelt kweekzakjes met roofmijten uitzetten, die zich voeden met de larven van de trips. Sommige telers kiezen voor Amblyseius-System, andere voor Swirskii-System. Eline: “Wij raden aan wekelijks roofmijten bij te strooien om de populatie van deze nuttige bestrijders op peil te houden.”

Nu de tripsdruk toeneemt, is het verstandig om daarnaast Orius-System in te zetten, licht Eline toe. “Deze roofwants eet namelijk niet alleen de tripslarven, maar ook de volwassen exemplaren. Telers kunnen deze Orius laevigatus het beste in hoopjes in de teelt uitzetten. De aantallen zijn afhankelijk van de plaagdruk. Dat kunnen telers het beste met hun Biobest-adviseur overleggen.”

Scouten en vangplaten
Uiteraard begint een adequate bestrijding altijd met monitoren. “Door een aantal bloemtrossen uit te kloppen krijgt de teler een goed beeld van de aanwezigheid van trips. Vooral nu de temperaturen stijgen, is het belangrijk zorgvuldig te scouten. Verder adviseren wij ook vangplaten of vanglinten op te hangen om trips weg te vangen.”

Voor meer informatie:
Biobest Group
www.biobestgroup.com
info@biobestgroup.com

Publicatiedatum: