Kas krijgt aparte ketel- en waterafdeling én is voorbereid op eventuele aardwarmteaansluiting

Bouw gestart van moderne tomaten-demokas Syngenta

Eind juni is de bouw gestart van een moderne tomatendemokas waarin groenteveredelaar Syngenta haar proeven gaat uitvoeren. In mei werden de handtekeningen gezet. Voor Technokas is dit een bijzonder project, mede omdat de nieuwe kas van circa anderhalve hectare een bestaande kas vervangt die de kassenbouwer zelf 22 jaar geleden heeft gebouwd. “We gaan hier dus een van onze eerste kwekerijen vervangen, en dat is best een memorabel moment”, zegt directeur Maurice Hartman.

De nieuwe demokas wordt gebouwd aan de Herenwerf in Maasland. Technokas bouwt in opdracht met Hortics BV, het bedrijf van algemeen directeur Arjan Bassie, die straks namens Syngenta de toekomstige beheerder wordt van de demokas. Met behulp van deze hightech kas zal Syngenta straks sneller hoogwaardige en innovatieve tomatenrassen in de keten kunnen brengen. Ook zal de kas bijdragen aan het versterken van haar positie in een dynamische markt.

Representatieve ontvangstruimte
Technokas realiseert een kas met vijf verschillende afdelingen voor belichte en onbelichte teelten. Een deel van de kas, circa 1.500 m2, zal straks open zijn voor bezoekers. De demokas is in de eerste plaats een R&D vestiging met een cruciale rol in de ontwikkeling van de tomatenrassen. Maar de locatie is ook een belangrijk trefpunt waar onderzoek en markt samenkomen en waar klanten en relaties het huidige en toekomstige assortiment kunnen bekijken. Daarom bouwt Technokas, behalve een kas, ook een moderne ontvangstruimte. Deze wordt uitgevoerd met geïsoleerde gevels en een dek met dubbel glas.

Voorbereid op aardwarmte
Technokas verzorgt tevens een aparte ketel- en waterafdeling. Syngenta laat de nieuwe kas van diverse besparende technieken voorzien om zo energiezuinig mogelijk te kunnen telen. Ook worden de installaties in het bedrijf voorbereid op een mogelijke aardwarmte-aansluiting, voor het geval er in de toekomst in dit tuinbouwgebied een aardwarmtenet wordt aangelegd. Naar verwachting zal de nieuwe R&D vestiging in de lente 2020 volledig operationeel zijn.

Voor meer informatie:
Technokas
info@technokas.nl
www.technokas.nl 



Syngenta
www.syngenta.nl


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven