Cao-akkoord groothandel groenten en fruit uitgesteld

Op 11 juli 2019 zijn cao-partijen er niet in geslaagd een akkoord te sluiten voor een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. De laatste cao liep af op 31 december 2018. Een pilot om gedurende een bepaalde periode met slimmere en gezondere roosters te gaan werken, houdt partijen verdeeld. Werkgevers betreuren dit omdat er over andere onderwerpen, zoals de loonontwikkeling, wel overeenstemming binnen handbereik ligt.

Partijen hebben naar alle waarschijnlijkheid een passende oplossing gevonden voor de collectieve waardeoverdracht van Bpf AVH naar een ander pensioenfonds en de voorwaarden waaronder dit gaat gebeuren. Dit pensioendossier heeft de afgelopen maanden de nodige tijd in beslag genomen tijdens de gesprekken voor een nieuwe cao. Zodra hier zekerheid over is, zal GroentenFruit Huis dit delen.

Pilot flexibele roosters
Sinds eind 2018 praten cao-partijen al over een nieuwe cao voor de Groothandel in Groenten en Fruit. Vakbonden en de cao-commissie van GroentenFruit Huis kunnen het tot heden niet eens worden over de voorwaarden waaronder een beperkt aantal bedrijven gedurende 1,5 jaar mogen onderzoeken wat voor soort roosters er passen bij de veranderende markt van 24/7 en de daarbij behorende klantvraag. Denk aan meer druk richting het weekend, de avond en de nacht. Vanwege de huidige kaders in de cao zijn de roosters bij bedrijven die dit betreft zwaar, onvoorspelbaar en onplezierig. De ondernemingsraden van de betreffende bedrijven en een paritaire commissie worden nauw bij de pilot betrokken.

Ploegentoeslag
Vakbonden vertalen dit zodanig dat er in 3/4/5 ploegen gewerkt gaat worden. Hier hoort volgens hen dan ook een forse ploegentoeslag, arbeidsduurverkorting en ontziemaatregelen voor ouderen bij, zoals dat in de rest van de BV Nederland is geregeld. Werkgevers willen zich vooraf niet vastleggen op dit soort beloningscomponenten voordat duidelijk is wat voor soort roosters er passen bij de ontwikkelingen in de groente- en fruitsector. De financiële compensatie is wat hen betreft onderdeel van de pilot. De cao-commissie zet sterk in op deze pilot, omdat de uitkomst ervan van belang is voor het toekomstige draagvlak onder de cao.

Aan vakbonden is aangeboden om de lonen per 1 augustus met 3% te laten stijgen. Ook een eenmalige uitkering van EUR 160,- per werknemer ligt op tafel. Werkgevers hebben bij vakbonden aangegeven de achterban en de werkgroep roosteren te gaan raadplegen voordat er een nieuw gesprek gepland wordt. Daarna zullen de onderhandelingen weer opgepakt worden. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.