Hans van Luijk, Custo en Partners:

"Weg met de doemdenkers, tijd voor de ecomodernisten"

Een aantal jaren geleden kreeg Hans van Luijk wat de Britten zo mooi een 'epiphany' noemen, een openbaring. Hieronder vertelt hij wat hem overkomen is.


Hans (links) op HortiContact met collega Willem Verwoerd

"De Westerse wereld en Nederland voorop is bevangen geraakt door een bijna Middeleeuws Doemdenken. “Wij als mensen zijn schuldig aan de vernietiging van de aarde. We gaan met zijn allen ten onder tenzij wij ons leefpatroon drastisch aanpassen”. Er zijn profeten opgestaan die ons gaan redden, alles moet voortaan minder. Het zijn tijden voor vliegschaamte, vleesschaamte. De moderne aflaten vliegen ons om de oren. Concrete wetenschap doet er niet meer toe. Twijfelaars worden verketterd." 

"Ik worstelde als rationeel denkend mens hier best wel mee. Ook ik zie dat wij onze aarde op een goede manier moeten doorgeven aan onze kinderen. Dat we zuinig moeten zijn op onze natuurlijke grondstoffen. Maar ik ben helemaal geen doemdenker. Wie van een afstandje naar de mens en onze aarde kijkt ziet juist dat het beter gaat. Armoede neemt af ondanks de sterke bevolkingsgroei, onze lucht wordt steeds schoner, eerdere doemscenario’s zijn allemaal afgewend en er is steeds minder oorlog en honger."

"Waarom dan doemdenken? Toen ben ik gestuit op een beweging van wetenschappers die een bepaalde visie op de mensheid hebben die positief is en die vooral kijken naar oplossingen in plaats van het oproepen van doemscenario’s. Ze hebben deze beweging het Ecomodernisme genoemd. En ze krijgen wereldwijd steeds meer steun en aanhang. Dit was mijn openbaring."

"Ik kan mij volledig vinden in hun visie en oplossingen. Niks geen doemdenken maar geloof in het intellect van de mens die overal een antwoord op vindt. Op hoofdlijnen draait het Ecomodernisme om beschikbaar maken voor de gehele mensheid van goedkope en schone energie door middel van een combinatie van duurzame energiebronnen en moderne vormen van kernenergie. Zoals Thoriumcentrales."

"Daarnaast moet de mens compact gaan wonen en werken, in grote efficiënte steden waardoor er zoveel mogelijk ruimte ontstaat voor de productie van voedsel en de natuur. En we gaan de productie van ons voedsel op een zo efficiënt mogelijk manier inrichten. Hoogwaardige technologie, hoge opbrengsten per ha. Geen inefficiënte biologische teelt. Op deze manier krijgt de natuur meer ruimte. De mens schikt in ten faveure van natuur en dier."

"Ik weet zeker dat dit gaat werken. En waarom ik dat zeker weet is dat de Nederlandse tuinbouw de ecomodernistische sector bij uitstek is. Wij geven al jaren het voorbeeld. Hoge opbrengsten per m2, steeds minder energie per eenheid product, schoon, veilig en gezond. Bescherming van de omgeving door iedere uitstoot te reduceren. Zo zien Ecomodernisten de toekomst van de wereld."

"Het is tijd dat het ecomodernistisch denken meer wordt uitgedragen. Onze overheid zit ondertussen vol met Doemdenkers. Die willen niets liever dan alles verminderen. Minder productie, minder boeren en tuinders, minder gewasbeschermingsmiddelen. Maar het ontbreekt aan visie. Men loopt aan de hand van de Grote Doemdenkers. Ook in de media hebben de Doemdenkers vrij spel."

"Het wordt tijd voor een tegengeluid. Laten we als sector kennis nemen van het Ecomodernisme en deze beweging omarmen. We moeten gezamenlijk optrekken en de tegenbeweging die aan het ontstaan is versnellen. De toekomst is aan ons en aan onze kinderen. Een toekomst vol perspectief en uitdagingen."

Voor meer informatie:
Custo&Partners
Hans van Luijk 
www.custo-advies.nl
info@custo-advies.nl 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven