Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Uitkoeling geproduceerd water gaat boven verwachting goed"

Aardwarmteproject Trias Westland sinds 15 juli in bedrijf

Miljoenen tomaten, paprika’s, chrysanten en ficussen in Westland groeien dankzij duurzame aardwarmte van Trias Westland. Vanaf 15 juli 2019 is de aardwarmtebron in bedrijf. De warmte wordt gewonnen uit de Onder-Krijtlaag op 2,3 kilometer diepte en gaat naar 26 glastuinbouwondernemers in de omgeving.

Het gebruik van aardwarmte levert een forse verduurzaming op. De warmte uit deze bron is goed voor ongeveer 20 MWth. Dit staat gelijk aan het energieverbruik van 15.000 tot 20.000 huishoudens per jaar.

Inbedrijfstelling
In week 28 zijn de werkzaamheden aan de injectieput afgerond. Na het schieten van nieuwe aanvullende perforaties op 2,3 kilometer diepte is de injectieput grondig schoongespoeld met behulp van een tijdelijke pomp. Daarna zijn injectietesten uitgevoerd met formatiewater uit de productieput via de geothermie-installatie die klaar stond voor gebruik. Hierbij is kortdurend ook de eerste warmte geleverd aan enkele afnemers. Hiermee is het aardwarmtedoublet in week 29 in gebruik worden genomen. De productie verloopt inmiddels stabiel, waarbij de flow de komende periode langzaam wordt opgevoerd.

Benutting bron
Via een warmtenet krijgen de aangesloten deelnemers duurzame warmte geleverd. Dankzij de inspanning van de aangesloten glastuinbouwondernemers gaat het afkoelen boven verwachting goed. “Een goede uitkoeling van het geproduceerde water is belangrijk voor een optimale benutting van de bron. Het is erg mooi om te zien dat er veel interactie is tussen de deelnemers en ons team om de retourtemperatuur zo laag mogelijk uit te laten komen”, aldus Marco van Soerland, directeur Trias Westland.

In een jaar tijd werd 13,5 kilometer aan warmteleidingen aangelegd, waarvan 7,5 kilometer uit boringen bestond. De boring onder het water van de Wollebrand door, met een lengte van 500 meter en 43 meter diep, was een pittige klus, maar werd naar tevredenheid gerealiseerd.  

Duurzaam alternatief
Aardwarmte ‘voor iedereen’ is van groot belang voor stabiele en concurrerende energiekosten en het kunnen afzetten van goede producten op de internationale markt. Het biedt een duurzaam alternatief voor het gebruik van aardgas en mogelijkheden op weg naar een aardgasvrije energievoorziening in het Westland.

De aandeelhouders Capturam, HVC en Royal FloraHolland zien na dit resultaat voldoende mogelijkheden voor het realiseren van een tweede aardwarmtedoublet. Eerder werd door Trias Westland al een SDE+-subsidie ontvangen voor een tweede doublet op dezelfde locatie. "Met het eerste doublet in bedrijf zetten we in op het organiseren van de financiering van het tweede doublet waarbij we toewerken naar een financial close eind augustus."  

Het tweede doublet maakt het voor ondernemers, die nu nog niet aangesloten zijn, mogelijk ook met duurzame warmte aan de slag te gaan. Onderdeel van de ontwikkeling van het tweede doublet is uitbreiding van het warmtenet van Trias Westland waarbij een groot deel van dit net fungeert als hoofdleiding binnen Warmtesysteem Westland.  

Van november 2017 tot nu
In november 2017 zijn de boringen van de productie- en injectieput gestart, in mei 2018 de aanleg van het warmtenet en nu is de aardwarmtebron in bedrijf. Met een onderzoeksboring op 4 kilometer diepte en een geothermieproject op 2,3 kilometer is Trias Westland een uniek aardwarmteproject. 

Voor meer informatie:
Trias Westland
www.triaswestland.nl

Publicatiedatum: