Gustaaf Hoekstra, Lets:

“Bewustwording van hygiëne is nodig”

Tholen - Een paar jaar geleden kwam Lets met een nieuwe reinigingsmachine op de markt voor het reinigen van kratten. Guustaaf Hoekstra, commercieel directeur bij Lets, legt uit wat het bedrijf uit Dronten kan betekenen voor de AGF-sector.

Lets is een bedrijf gespecialiseerd in de productie van reinigingsapparaten. Het begon bijna veertig jaar geleden toen Jon Leeffers interesse kreeg in het snijden met water. Vanuit deze interesse ontwikkelde hij hogedruk reinigingsmachines, oorspronkelijk bedoeld voor de landbouw maar daarna uitgebreid naar andere branches als vlees en vis. Vanuit de hogedrukreinigers specialiseerde men verder in warmwaterunits, hygiënestraten, wasmachines en stapelaars. Ook heeft het bedrijf de nodige kennis in huis van water-, en gasinstallaties voor het aansluiten van hun machines en biedt het service en onderhoud aan haar klanten.

Hoewel de AGF-sector wat naar de achtergrond is verdwenen door de vlees- en visindustrie ziet het bedrijf zijn klanten in deze branche weer toenemen. “Momenteel is de AGF-sector goed voor zo’n 10 procent van onze producten, toch bedienen wij de hele markt in Nederland.”

Reinigingsmachines in de AGF
De vraag naar de machines nam nog toe toen de groentensnijders in opkomst kwamen in Nederland. “Wij leveren ook koudwatermachines die met minder druk en meer water werken. Deze zijn ideaal voor de AGF vanwege de kwetsbare producten waarmee ze werken. We zien dat onze machines vooral bij de bedrijven komen die zich bezighouden met het snijden van groenten omdat hier de hygiëne van het product belangrijk is. Ook is er in deze bedrijven vaak sprake van een zwaardere vervuiling in het productieproces, vooral als het gaat om niet natte producten.”

Een van de klanten waar men aan heeft geleverd, is Fresh Care Convenience. Dit bedrijf werkt momenteel in Dronten aan verticale tuinbouw voor haar sla. “We hebben recent een compleet reinigingssysteem geleverd met manuele reinigingssystemen, hygiënesluizen, krattenwasmachine met droger en een stapelaar voor de kratten.”

Krattenwasser
Vooral de krattenwasmachines zijn een aanwinst voor de AGF-sector aldus Guustaaf. “Kratten hebben vaak te maken met vervuiling die zeer lastig te verwijderen is. Denk aan tomatenpitten, kiemen van zaden of zand. Hiervoor hebben wij een machine ontwikkeld die met hoge druk deze resten verwijderd uit de kratten zodat ze weer voldoen aan de strenge hygiëne-eisen in de sector.”

Bewustwording
Hoewel groenten- en fruitproducten een veel lager risico hebben in hygiëne dan bij vlees en vis is ook hier de hygiëne van groot belang. “Eigenlijk zou de vraag groter moeten zijn naar onze machines. We zien gelukkig wel dat het bewustzijn bij veel bedrijven nu op gang komt. Onze machines kunnen hier een mooie bijdrage aan leveren. Neem nu onze hygiënesluizen. Deze controleren de medewerkers of ze de juiste processen van desinfectie hebben doorgelopen voordat ze worden toegelaten tot het productieproces.”

Toekomst
“Voor de volgende periode willen we vooral uitbreiden naar België en Duitsland. Lange tijd hebben we kunnen uitbreiden in Nederland zelf maar die markt raakt verzadigd. We leveren natuurlijk apparaten af die voor een langere tijd meegaan. We bieden onze producten al aan in deze landen maar we zien dat er nog veel potentieel ligt.” 

Dit artikel verscheen eerder in editie 5, 33e jaargang van vakblad AGF Primeur. Zie hiervoor www.agfprimeur.nl.  

Voor meer informatie:
Lets B.V.
www.letsbv.nl 

Gustaaf Hoekstra
g.hoekstra@letsbv.nl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven