Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede sturing met een lager substraatvolume in hybride belichte tomaat

De teelt in de proeven bij Delphy is al weer een eind onderweg. Afgelopen week is de kop uit het gewas gehaald, waarmee deze week de laatste zetting wordt gerealiseerd. Ondanks het mooie weer moeten we gefocust blijven om een goed eindresultaat te halen, zo klinkt het uit Bleiswijk. "De zomerse dagen vragen veel van de planten als het gaat om de waterbalans op peil te houden. Dit betekent ook voor ons dat we op moeten letten dat we de plant wel de mogelijkheid bieden om dit te kunnen doen."

Ook dit seizoen doet Saint-Gobain Cultilene weer mee in de proef met hybride belichting op het Improvement Center in Bleiswijk samen met de partners Signify, De Ruiter Seeds en Delphy. Dit seizoen is alles net even anders als voorgaande jaren, dus ook in het substraat en de watergift hebben we wat aanpassingen moeten doen ten opzichte van de afgelopen jaren.

Zo is Juanita vervangen door Merlice. De eerste werd geënt op Maxifort en kwam op de tuin met twee koppen per plant. Dit jaar is Merlice het hoofdras en is gestart met drie koppen per plant (3.3 stengels/m2) en geënt op DRO141. Dit betekent dat niet alleen het aantal stengels per meter bij aanvang van de teelt verandert, maar nog veel meer, minder planten per meter.

Telen met 25% lager substraatvolume
Bovenstaande zorgt er dan ook voor dat we vooraf goed moeten bedenken wat de plant nodig heeft als het om substraat gaat. Hebben we nog steeds zoveel substraat nodig? Hoeveel buffer hebben we nodig? Zomaar twee vragen die voorbij kwamen. Dat laatste geldt met name in de zomer. Om het gewas optimaal te kunnen sturen is er de keuze gemaakt om te gaan telen met een 25% lager substraatvolume (7.5 cm hoog i.p.v. 10 cm hoog). Dit betekent dat we een snellere reactie zien op de wijzigingen die we aan brengen. Maar daarnaast ook dat we wat langer water moeten geven op de dag omdat anders de intering te groot word.

Het begin van het seizoen leverde dit nog wel eens discussies op. Was het volume bijvoorbeeld toch niet te laag gekozen? Met de gekozen strategie bleek al snel dat we het substraat goed onder controle hadden. Het gehele jaar hebben we met een vaste beurtgrootte kunnen werken en door middel van het spelen met de frequentie hebben we een zeer goede controle gehad. Op het moment van koppen stond er nog steeds een krachtig gewas, dat t/m week 28, ruim 85 kg/m2 geproduceerd heeft. De productiedoelstelling van 107 kg/m2 staat dus nog steeds. Het is dus belangrijk om je substraat goed af te stemmen met de strategie die je wilt gaan volgen.

Voor meer informatie:
Delphy
www.delphy.nl

Publicatiedatum: