Achtste laag toegevoegd aan zevenlaags kasfolie

De ontwikkeling van een zevenlagentechnologie vormde de basis voor de productie van geavanceerde kasfolie. Nu heeft Plastika Kritis uit Griekenland een achtste laag toegevoegd aan het kasfolie. "We voeren de eisen voor de effectiviteit van anti-druppelen op."

Anti-druppel
Dimitris Doukas van de afdeling voor landbouwfolies bij Plastika Kritis: "Traditionele anti-druppelfolies bevatten toevoegingen die binnen 1 à 2 jaar niet meer werken. Dit zorgt ervoor dat de folie bedekt wordt met druppels die licht wegnemen en de planten beschadigen. Voor telers betekent dit minder opbrengst, minder gewaskwaliteit en meer noodzaak voor het gebruik van gewasbeschermingsproducten."

Om dit allemaal te voorkomen vervangen veel telers hun folie voordat deze op z'n eindje loopt, waardoor een folie die langer meegaat de kosten vermindert. Plastika Kritis onwikkelde de EVO AC folies in antwoord hierop. Het bedrijf staat bekend om z'n kasfolie en onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten. 

Acht lagen
Dankzij de investering in hun faciliteiten in Heraklion bestaat de EVO AC folie uit acht lagen. "Onze EVO AC folie bevat een anti-druppelsysteem dat niet verschuift binnen de folie en gebaseerd is op nano-materiaal voor een langdurig anti-druppeleffect. Deze nieuwe methode werd ontwikkeld door ons Research & Development team met als doel de grenzen van de duurzaamheid van kasfolie te verlengen."

EVO AC folies zijn nu 4 jaar in gebruik en consumenten melden dat het anti-druppelsysteem nog steeds volop actief is. Dit geldt zelfs voor koudere klimaten met temperaturen die tot onder de -10°C dalen. "EVO AC folie doet het zelfs goed bij erg lage temperaturen. En, daarnaast, is EVO AC folie ook effectief op lagere schuine daken dan de traditionele anti-druppel folie, die een hoek van 30° vereist om goed te kunnen presteren."


Stelios Apostolakis, Emmanouil Kykrilis & Dimitris Doukas van Plastika Kritis

Mist
Een ander serieus probleem dat zich met traditionele anti-druppelfolie voordoet is de vorming van mist binnen de kas, wat zich gewoonlijk bij zonsop- en zonsondergang voordoet. "Mist vermindert licht en veroorzaakt vocht op de planten, waardoor voor schimmels gunstige omstandigheden gecreëerd worden." Volgens Dimitris veroorzaakt EVO AC folie door z'n speciale samenstelling geen mist en laat het meer licht door in de kas. "Dit wordt nog duidelijker wanneer de lichtinval laag is."

Door de productie te optimaliseren zijn er verschillende mogelijkheden die bij elk klimaat passen: extra sterk materiaal, hitte-retentie of meer direct licht. Verschillende niveaus van diffusie kunnen gerealiseerd worden. Ook kan folie anti-UV of juist UV doorlatend gemaakt worden om de folie voor bepaalde gewassen te optimaliseren.

Wat komt er na 8-lagen kasfolie? 
De wetenschappers hebben aan verschillende 8-lagen oplossingen gewerkt en een van de eerste was de EVO2 AC. "Het is een enkele folie die zich gemakkelijk scheidt in twee verschillende folies door lucht tussen de lagen te brengen. De buitenste folie optimaliseert de hoeveelheid binnenkomend licht in de kas en de binnenlaag minimaliseert hitteverlies en ook deze technologie beschikt natuurlijk over het anti-druppelsysteem. Al met al levert het gemakkelijker, sneller, economischer en veiliger gevelbekleding voor kassen op."

Voor meer informatie:
Plastika Kritis
Dr Dimitris Doukas  
Export Manager, Agricultural Films Division
Tel. +30 2810 308607 
Fax. +30 2810 381328
P street, GR 714 08 Iraklion, Crete, Greece
E-mail: doukas@plastikakritis.com  
Website: www.plastikakritis.com  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.