Christian Drechsler, Gemüsebau Bernd & Christian Drechsler GbR:

"De graffiti-aubergine wint, zeker in Zuid-Europa, aan betekenis"

"Wij hebben al sinds 1973 kassen en waren één van de eerste tuinbouwbedrijven in Bayern die zijn overgestapt op de teelt in substraat", vertelt Christian Drechsler van Gemüsebau Bernd & Christian Drechsler GbR. Inmiddels hebben er de nodige uitbreidingen plaatsgevonden waardoor de familie Drechsler teelt tegenwoordig op 8,5 hectare tomaten, komkommers, aubergines en deels paprika's.

Bekijk hier de fotoreportage.

Begin juli groeit in de kassen, onder andere, de tweede teelt komkommers van dit jaar, de derde teelt staat in augustus gepland. "Zo kunnen we, afhankelijk van het weer en de concurrentie uit Spanje, tot midden of zelfs eind oktober komkommers uit het Knoblauchsland aanbieden. Voor naar 40-ers is in de handel grote vraag." 

"Twee jaar geleden hebben we een nieuwe kas voor tomaten gebouwd, waarin we nu op 50.000 m2 telen." Het totale areaal voor tomaten in het Knoblauchsland bedraagt circa 40 hectare. Binnen de tomatenteelt is er circa tien jaar geleden bijna overal overgestapt op de teelt in substraten: "Dat zorgt voor een hogere productie en een besparing op het watergebruik."

Aubergines worden sinds 2007 in Franken geteeld, weet Florian Wolz, de directeur van Franken-Gemüse Knoblauchsland eG: "Het areaal in onze regio is met circa drie hectare erg klein, we zien echter ook een bepaalde groei. Juist de graffiti-aubergine wint langzaam aan betekenis. Deze groente is in Zuid-Europa soms zelfs nog populairder dan de tomaat. In Duitsland kennen velen alleen de donkere rassen - dat terwijl de lichtere rassen aanzienlijk steviger en veelzijdiger toe te passen zijn."

De inzet van nuttige insecten vindt Christian belangrijk: "We maken alleen gebruik van biologische gewasbescherming met nuttige insecten. Zo kunnen we ongedierte tijdig bestrijden."

Christian maakt gebruik van tussenplanten. "Daarvoor hebben de nuttige insecten de mogelijkheid om van de oude naar de nieuwe planten te verhuizen, vooral omdat de oude planten goed zijn voor het klimaat in de kas en de jonge planten beschermen. Dat zorgt er tegelijkertijd voor dat we het gat op de markt tussen de teelten zo klein mogelijk kunnen houden en onze klanten vrijwel doorgaand van producten kunnen voorzien."

De groenten die 's morgens bij het bedrijf geoogst en verpakt worden, arriveren al in de namiddag in het magazijn van Franken-Gemüse. Er wordt overwegend met de hand verpakt, dat is de beste oplossing voor zijn bedrijfsstructuur, legt Christian uit: "We verpakken hier voor veel verschillende klanten verschillende soorten in verschillende groottes en verpakkingssoorten. Het zou te veel werk zijn om de machines iedere keer anders in te moeten stellen. Dat maakt automatisering moeilijk voor ons."

Om de groei bij te kunnen blijven zal er in de herfst een kas uit 1994 afgebroken worden en worden vervangen door een verpakkingshal. Voor de toekomst hoopt de teler zich, net als zovelen, op betere prijzen voor zijn producten: "De teelt- en loonkosten stijgen, daarom zouden aangepaste prijzen voor onze groenten heel belangrijk zijn. Helaas weert de consument zich daartegen."

Voor meer informatie:
Christian Drechsler
Gemüsebau Bernd & Christian Drechsler GbR
Almoshofer Hauptstraße 111
90427 Nürnberg
Tel: 0911 37474037
drechsler@odn.de 
www.drechsler-gartenbau.de 

Florian Wolz
Franken-Gemüse Knoblauchsland eG
Raiffeisenstraße 200
90427 Nürnberg
Tel. 0911 93483-0 
info@franken-gemuese.de 
www.franken-gemuese.de/ 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven