Bryte kiest voor SON-T in combinatie met Toplighting Compact

Tom Zwinkels en Bryte ruilen scepsis in voor 8,3 hectare hybride LED

LED in tomaten? In Nederland? Boven de teelt? Dat was nog niet rond te rekenen, zo kregen Stolze en Signify steevast te horen van groententelers. Ook bij tomatenteler Bryte, en Tom Zwinkels in het bijzonder, was er scepsis. Tot dit jaar, want het bedrijf kiest nu voor een hybride LED-oplossing op 8,3 hectare op vestiging Greenbalance. 

2019 is een bewogen jaar als het om LED-belichting gaat. Op de Nederlandse en Belgische markt neemt LED een vogelvlucht, ziet men bij Stolze en Signify. Zij delen het verhaal voorafgaand aan de keuze van tomatenteler Bryte, één van de grootste tomatentelers van Nederland, net gefuseerd en deelnemer van Telersvereniging Prominent, om voor LED te kiezen. "Het is een samenwerking geworden die je niet vaak ziet."

Tom Zwinkels, Tom Markus, Frank van Holsteijn, Aad Dukker, Carel van Ruijven, Niels van den Ende, Danielle Smits – van Tuijl , Sjoerd Jan Officier

De totstandkoming van de samenwerking
Op een dag belde Tom Zwinkels van Bryte Niels van den Ende op om Stolze te vragen een assimilatiebelichtingsinstallatie aan te bieden. ”Dat is mooi Tom, doen we, maar denk jij ook nog aan LED?“ Toms antwoord sprak boekdelen: ”Niels, verspil je tijd er niet aan, je hebt het al druk zat."Later deelde Tom Markus (Stolze) een artikel op LinkedIn dat Stolze trots was op een gerealiseerde LED installatie. Tom Zwinkels, die ondertussen Carel van Ruijven (Stolze) al 'CaLED' noemde door zijn constante positieve uitingen van mogelijkheden op het gebied van LED, reageerde op het artikel dat 'wij' allen te enthousiast waren.

Dennis van Dijk (Signify) daagde Tom Zwinkels uit het scenario eens compleet aan tafel bij Bryte uit te werken. En zodoende kon Tom niet anders dan zijn duurzame tijd inzetten om het verhaal van Signify in combinatie met Stolze aan te horen.

Van ontwerp tot opdracht
Het vertrouwen was er nog niet. Waarom LED nemen als SON-T het beste uitkomt, vooral in de situatie bij Bryte. De SON-T brandde reeds op 3,5 ha, doorpakken was het meest eenvoudig. Maar het LED scenario zag er in de eerste schets goed uit. Tom was iets positiever, niet enthousiast, maar iets positiever. Er moest maar eens verder gekeken worden. En ook de andere ondernemers binnen Bryte moesten maar eens het verhaal aanhoren.

Een kettingreactie ontstond. Gesprekken kwamen van de grond met Bryte, Stolze en Signify en scenario’s werden uitgediept. De vraag werd omgedraaid. “Waarom LED?” werd “Waarom geen LED?” Dat wil zeggen, er mochten geen nadelen zijn. Het LED plan moest op alle vlakken kloppen, anders begon Bryte er niet aan. Er werden zogenoemde X-factoren meegenomen, maar later weer doorgestreept. Het complete verhaal moest kloppen, ook zonder X-factor.

De samenwerking tussen de drie partijen werd steeds closer en er ontstond vertrouwen. Vertrouwen in de partijen onderling en in de oplossing. Er zijn een aantal scenario’s voor combinatie LED / SON-T op tafel gekomen en uiteindelijk is gekozen voor de Toplighting Compact in combinatie met SON-T.

Waarom toch de keuze voor LED?
Dit scenario sloot het beste aan op de wensen van Bryte in combinatie met een deel bestaande teelt onder SON-T die omgebouwd wordt naar LED. Totaal wordt 180μmol/m² gerealiseerd over 8,33 ha glas. Bryte heeft uiteindelijk gekozen voor LED om de eenvoudige reden dat de investering terug te verdienen is door de energiebesparing. Tevens heeft Bryte een betere energiebalans in de kas en wordt verwacht dat er meer uur belicht kan worden, resulterend in meer productie.

LED inspiratiemiddag 21 november
Stolze en Signify organiseren op 21 november een LED inspiratiemiddag gericht op tomatenteelt bij World Horti Center, waar telers op de hoogte gesteld worden over de laatste ontwikkelingen. Ook is er dan de mogelijkheid om een open gesprek aan te gaan over de mogelijkheden. Aanmelden kan bij Tom Markus van Stolze. 

Voor meer informatie:
Bryte
www.bryte.nu 
info@bryte.nu 

Stolze
info@stolze.nl
www.stolze.nl

 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven