Van Namen Specialties krijgt vorm

Eerste kruiden uit champignoncel liggen in het schap

Tholen - Rara. Het komt uit een champignonkwekerij en ligt sinds vorige week in de lokale supermarkt van Kerkdriel. Wat kan dat zijn? Hint: het zijn geen champignons. Nog een hint: het groeit onder roze groeilicht en in een teeltopstelling met meerdere lagen. Is het al te raden? 

Misschien wel (zeker met de foto's erbij), want vorig jaar november werd het innovatieve teeltproject van Berjelle van Namen in de champignonkwekerij van zijn vader Johan in Hoenzadriel al geïntroduceerd. Berjelle teelt er in een cel die voorheen voor champignons gebruikt werden nu kruiden en microgroenten. 

Eerst nog naast zijn studie, maar die is inmiddels afgerond en dus is hij nu nog veel vaker in de roze cel te vinden om de teelt met behulp van onder meer LED te optimaliseren. 

Om zijn product, naast afzet aan bekende klanten uit de champignonhandel, ook breder af te kunnen zetten was het wachten op een geschikte verpakking. "Je wilt je namelijk wel onderscheidend kunnen presenteren", vertelt Berjelle. Dat doet hij onder de merknaam Pika Surprisa, kruidige verrassingen in het Esperanto. "De verpakking kwam een kleine maand geleden binnen, waarmee de stap naar het schap gemaakt kon worden."Zeventien soorten kruiden in kas voor ‘extra uitstraling’
Met de presentatie zit het wel snor. De lokale supermarkt Boon’s Market in Kerkdriel ging uitbreiden, waardoor er een versafdeling werd gerealiseerd. Op die afdeling staat sinds vorige week donderdag, toen de opening was, een kas. “Die kas, met een speciale lamp voor de teelt in deze speciale opstelling, maakt de presentatie samen met de verpakking helemaal af. Het geeft ook de supermarkt een stukje extra uitstraling en bovendien is het product op deze manier extra vers en smaakvol.”

De opstelling met daarin zeventien soorten kruiden kan op flink wat belangstelling rekenen, ziet Berjelle tevreden. “Ik ben tot nu toe elke dag wezen kijken en je ziet dat het schap elke dag weer goed aangevuld moet worden. Een goed teken. De intense kruidensmaak in combinatie met de duurzame teeltwijze wordt erg gewaardeerd is wat ik hoor. Als blijkt dat het een succes wordt, kunnen we gaan kijken of we de kruiden, met of zonder kas, ook bij andere vestigingen in het schap kunnen aanbieden.”

Warme en koude cel
Op die eventuele verhoging van de productie is Berjelle berekend. In november liet hij al weten te kijken naar uitbreiding van de teelt met een tweede cel. Die cel is inmiddels zo goed als af. “Op de lampen na, die ik nog moet bestellen en daarna moet installeren, is die cel klaar. Met een tweede cel kan ik in de toekomst gaan telen in een warme en koude cel om de teelt nog verder te optimaliseren. Idealiter ga je vervolgens naar één cel per kruid. Daarmee kun je het meest optimaal, maar vooral ook het meest duurzaam telen. Juist dat is ook waarvoor vertical farming staat. Maar voorlopig is dat echt nog wel toekomstmuziek voor mij.”

Geen toekomstmuziek meer is de lancering van een eigen website. Die gaat later deze zomer online.

Voor meer informatie:
Van Namen Specialties
Berjelle van Namen
berjelle@xs4all.nl 
06-25420255

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven