Fotoverslag: Bezoek aan Duitse telers van Franken-Gemüse in het Knoblauchsland

"Dit jaar minder problemen met watervoorziening dan in 2018"

"Aardbeien zijn een ingewikkeld product in de zomer: bij te warm weer groeien de vruchten te snel. We proberen dit tegen te gaan met speciale rassen met een tragere groei, zoals de Opra," zegt Fritz Boss van het gelijknamige teeltbedrijf tijdens een rondleiding door zijn kas.

Bekijk hier de fotoreportage

"De teelt van aardbeien in kassen op substraatgoten heeft vele voordelen. De planten zijn minder gevoelig voor plagen en ziekten uit de bodem en we hebben een gesloten watersysteem met onze eigen behandeling, zodat we zo zuinig mogelijk met onze middelen omgaan.

De hoeveelheid irrigatie en voedingsstoffen wordt volledig automatisch geregeld door een computersysteem, zodat de aardbeien altijd de ideale aanvoer krijgen. Door met nuttige insecten te werken, kunnen we ook het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen vermijden," zegt Boss.

Door de combinatie van de glastuinbouw en folietunnels kan hij de handel bijna volcontinu van aardbeien voorzien, met een pauze in augustus. Hij merkt op dat er kwaliteitsverschillen zijn tussen de verschillende teeltmethoden: "De beschermde aardbeien zijn minder gevoelig en zijn tegelijkertijd aanzienlijk beter houdbaar." Dit jaar waren er minder problemen met de watervoorziening dan in 2018: "De continue voorziening van onze regio is cruciaal."

Hoe alternatief zijn alternatieve verpakkingen eigenlijk?
Fritz Boss en de marketingorganisatie Franken-Gemüse Knoblauchsland voeren regelmatig proeven uit met nieuwe verpakkingsoplossingen. Directeur Florian Wolz van Franken-Gemüse weet dat er niet voor elk product een passende oplossing bestaat. "We testen bijvoorbeeld tomatenshakers van karton en moeten kijken hoe ze presteren in de handel."

Hij ziet echter nog steeds de algemene wens van de klant om te verpakken: "In Zuid-Duitsland worden veel goederen ook zonder verpakking verkocht en daar zie je duidelijk de afwijkende mening. De mogelijkheid van AGF zonder verpakking is er en velen kiezen nog steeds voor de verpakte producten." Boss voegt toe: "Onverpakte producten kunnen ook problemen geven op het gebied van hygiëne. En natuurlijk is ook de houdbaarheid verbeterd." 

Veel van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van verpakkingen worden door beide partijen sceptisch bekeken: "In sommige gevallen wordt slechts een zeer kleine hoeveelheid plastic bespaard en de productie van deze alternatieven kost soms meer energie. Uiteindelijk worden veel oplossingen als milieuvriendelijker gepresenteerd dan ze in werkelijkheid zijn," vult Boss aan. Zij zijn het erover eens: "Er zijn altijd twee of drie kanten aan een nieuw idee. Het is niet altijd zo eenvoudig als het op het eerste gezicht lijkt."

Bekijk hier de fotoreportage

Voor meer informatie:
Fritz Boss
Irrhainstr. 5
90427 Nürnberg
Tel: 0911/343085
info@chicoree-boss.de 
www.chicoree-boss.de 

Florian Wolz
Franken-Gemüse Knoblauchsland eG
Raiffeisenstraße 200
90427 Nürnberg
Tel. 0911 93483-0 
info@franken-gemuese.de 
www.franken-gemuese.de/ 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven