"Hier wordt alles gemaakt wat de ventilator een ventilator maakt"

Tholen - Aangekomen in Venlo, op een industrieterrein, rijst er een groot pand op. Op de gevel prijkt de bedrijfsnaam 'Vostermans'. We melden ons en er gaat een wereld open waarin alles draait om ventilatoren, rotorbladen, behuizingen en motoren. In de productiehallen zijn vele handen en vele robots aan het werk. Hier wordt alles gemaakt wat de ventilator een ventilator maakt. Dit is wat je noemt: Made in Holland. Indrukwekkend.

Het enthousiasme van Guus Vostermans is ook indrukwekkend. Als jochie van 16 is hij begonnen als manusje van alles. Nu, 49 jaar later, leidt hij de verkopers op, zodat zij gericht technisch advies aan hun klanten kunnen geven. Natuurlijk heeft hij veel te vertellen over het verleden, maar ook over het heden en de toekomst heeft Guus een duidelijk beeld.

Guus: ”Met onze eigen R&D-afdeling zijn wij altijd bezig met nieuwe ontwikkelingen en onderzoeken. Aspecten als geluidsproductie, materiaalgebruik en energiebesparing, vragen aandacht bij de doorontwikkeling ervan. Wij kunnen veel. Dat is het punt niet. Het moet alleen wel passen bij de wensen en behoefte van de teler. Bij de ontwikkeling nemen we dit als uitgangspunt en stellen we ons continu de vraag wat de ontwikkeling betekent voor de teler en zijn teelt. De verhouding prijs versus prestatie blijft uiteraard een belangrijk onderdeel. Het is voor ons zaak om altijd goed te blijven aansluiten bij de praktijk."

Vostermans Ventilation is met name in Amerika een leverancier van ventilatoren in de medicinale cannabismarkt. Het valt Guus op dat daar geen eenduidige richtlijnen zijn voor ventilatie en circulatie. “Het is bijvoorbeeld echt niet altijd nodig om er extreem veel op te hangen. Dit is volledig afhankelijk van de specifieke situatie en de eisen van de klant. Dan vind ik dat we een goed en eerlijk advies moeten geven. Wij adviseren op een manier waarbij de teler het optimale resultaat kan bereiken met betrekking tot ventilatie en circulatie."

V-FloFan
Eén van de paradepaardjes van Vostermans is de V-FloFan. Het is de verticale ventilator die onderdeel is van Het Nieuwe Telen. Guus: ”Eigenlijk is hij daar zelfs speciaal voor ontwikkeld.” En deze komt nu ook weer terug in de cannabisteelt als standalone oplossing. "Natuurlijk zijn de horizontale ventilatoren ook nog in trek. Afhankelijk van de grote van de kas, het klimaat of de teelt wordt er gekozen voor de meest geschikte oplossing."

En in de hele verre toekomst?
Guus: ”Het veranderende klimaat gaat wel wat ons verlangen. Het wordt warmer en extremer. Daar moeten we wat mee. En daar kunnen we wat mee. Wat het wordt? Ik denk dat we steeds meer oplossingen gaan zien met zowel ventilatie als circulatie van lucht. Daarbij zal men meer gaan redeneren vanuit de eisen van de plant waardoor ook de ventilatie en circulatie eisen kunnen veranderen."

Voor meer informatie:
Vostermans Ventilation
www.vostermans.com/nl/ 
ventilation@vostermans.com  
(077) 389 32 32


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven