Telers dreigen naar International Trade Commission te stappen

Mexicaanse tomatentelers: "Wij dumpen nauwelijks tomaten bestemd voor export naar VS"

In antidumpingsonderzoek naar mogelijke dumping van tomaten door Mexicaanse telers, heeft een drietal telers informatie overgelegd waarmee zij willen aantonen zich niet schuldig te maken aan dumping op de Amerikaanse markt. 

Uit hun berekeningen blijkt dat de dumpingmarges voor alle drie de telers nihil zijn. Het woord is nu aan het Amerikaanse ministerie van handel, maar de telers zijn ervan overtuigd dat het ministerie tot soortgelijke resultaten komt. 

Tomato Suspension Agreement
Het draait allemaal om de Tomato Suspension Agreement, waarin de afgelopen 23 jaar een minimumprijs is vastgesteld voor Mexicaanse tomaten die op de Amerikaanse markt worden verkocht. Deze prijzen zijn in de loop der jaren geactualiseerd en verhoogd met meer dan 100 procent in 2013. Het Amerikaanse ministerie van Handel heeft deze overeenkomst in mei beëindigd op basis van eisen van vier in Florida gevestigde tomatenbedrijven.

Nadat de overeenkomst officieel was beëindigd, kondigde het ministerie van Handel aan zelf een 135-dagen durend onderzoek zou gaan doen naar dumping van tomaten. Een ongekend kort tijdbestek, maar desalniettemin hebben Mexicaanse telers onder grote Amerikaanse druk alsnog op tijd hun gegevens ingediend. 

Nieuwe overeenkomst
De Mexicaanse telers zeggen al meer dan 18 maanden dat ze bereid zijn te onderhandelen over een nieuwe schorsingsovereenkomst als zowel de overeenkomst als het proces, dat daartoe leidt, eerlijk is. Deze onderhandelingen zijn tot stilstand gekomen door een aantal, volgens de Mexicanenen, onredelijke eisen van de tomatentelers in Florida, die er onder andere op hebben aangedrongen dat de Amerikaanse regering elke vrachtwagen met Mexicaanse tomaten, een bederfelijk product, aan de Amerikaanse grens tot 72 uur lang moet tegenhouden voor een inspectie zonder reden en geen enkele onderliggende juridische autoriteit, wat in strijd is met de NAFTA, de USMCA en de regels van de Wereldhandelsorganisatie.

"Zoals we al vaak hebben gezegd, zijn we voor een nieuwe schorsingsovereenkomst, maar die moet eerlijk zijn. Het stoppen van alle vrachtwagenladingen met bederfelijk fruit aan de grens is niet eerlijk en niet legaal," aldus Rosario Beltran, voorzitter van de telersvereniging CAADES. "We verwachten ook een eerlijk regelgevingsproces en antidumpinganalyse. Zo niet, dan gaan we naar de International Trade Commission om deze zaak te winnen of naar de rechter te stappen als het moet. Wij hopen dat de rede uiteindelijk de overhand krijgt en dat er zinvolle onderhandelingen kunnen worden gevoerd."

Bron: PRNewswire


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven