Marcel van Lith, The Greenery:

"Afzet van rode bessen in de zomer vooral een binnenlandse aangelegenheid"

Tholen - Op de markt voor de rode bessen is het momenteel nog relatief rustig. "Het zijn nu nog hoofdzakelijk de vroege rassen, die worden aangevoerd. De grote volumes arriveren pas op de markt als er gestart wordt met de oogst van de Rovada's, maar dat duurt nog ruim een week", vertelt Marcel van Lith van The Greenery. "Tot een dag of tien geleden was er sprake van krapte op de markt en was de vraag groter dan het aanbod. Inmiddels is de situatie een beetje omgeslagen en kan alle vraag makkelijk ingevuld worden. Er is wat meer aanbod op de markt, maar de grote programma's zijn er nog niet, omdat daar ook het volume nog niet echt voor aanwezig is."

De handel van rode bessen is in de zomermaanden grotendeels een binnenlandse aangelegenheid. "Het gros van de rode bessen verkopen we dan aan de binnenlandse supermarkten. De export is een stuk beperkter omdat de ons omringende landen eigen productie hebben", vertelt Marcel. Binnen The Greenery zien we dat de teelt van rode bessen nog steeds wat groeit, vooral bij de bedrijven die zich echt specialiseren in de teelt van rode bessen." 

Het bewaren en het sorteren van de bessen gebeurt bij The Greenery grotendeels centraal bij Zachtfruitbedrijf Schalkwijk. Hierdoor kan altijd flexibel ingespeeld worden op de vraag in de markt. "Veel telers hebben hun focus op de - prijstechnisch vaak meer interessante - bewaarbessen, maar het is ook belangrijk om in de zomer een markt op te bouwen met een goede kwaliteit bessen, zodat de bessen jaarrond bij de consument onder de aandacht blijven", vertelt de zachtfruitverkoper.

"Voorheen werden er vanwege hoge prijzen nog weleens heel vroeg rode bessen verkocht, terwijl ze eigenlijk nog niet helemaal rijp waren. Met een nieuwe - minder zure - variëteit als Haronia zijn we in staat om een goedsmakende bes vroeger in het schap te krijgen. De Haronia wordt in de markt gezet onder het vorig jaar geïntroduceerde Sweet &Sunny-label. Dit label garandeert naast de beste kwaliteit, ook altijd een smaakvol product."

Waar ander zachtfruit als blauwe bessen en frambozen de laatste jaren een forse omzetstijging heeft gerealiseerd in het schap, is die groei bij de rode bessen wat achtergebleven. "Tien jaar terug was het in de zomer lastig om promoties met zachtfruit te doen behalve met rode bessen. Dat is inmiddels wel omgeslagen, maar toch liften we wel mee op de groei van de hele zachtfruitcategorie. De rode bessen blijven aantrekkingskracht houden en als een supermarkt een actie voert, loopt de afzet vaak beter dan men vooraf verwacht", aldus Marcel.

Voor meer informatie:
Marcel van Lith
The Greenery
Tel: 0180 656 974
m.vanlith@thegreenery.com
www.thegreenery.com


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven