WUR krijgt leiding over project met 16 miljoen euro uit Europa

Er komt een komkommerrobot aan

Vooral aardbeien en paprika's zien de laatste tijd in toenemende mate robotarmen voorbijschieten, maar daar gaat nu ook een komkommerplukrobot bijkomen. Wageningen University & Research (WUR) heeft namelijk de leiding gekregen over een EU-project waarin 16 miljoen euro ingezet zal worden voor de ontwikkeling van onder meer een komkommeroogstrobot. 

Die robot zal niet de eerste zijn (Beltech werkt er ook aan een en verwacht in 2021 met een oogstrobot te komen). 

Het nieuwe, omvangrijke en innovatieve project zal worden gecoördineerd door de programmaleider Agro Food Robotics, Janneke de Kramer van WUR. Het project onderzoekt hoe de productiviteit van agrifood met behulp van robotica kan worden vergroot. Dit heeft de EU bekendgemaakt.

agROBOfood gaat nauw samenwerken met de bredere Europese roboticagemeenschap en heeft tot doel de synergie met soortgelijke initiatieven als EU-robotica te waarborgen. Dit zal leiden tot een maximale terugkeer van Europese investeringen – waaronder privaat kapitaal – in de digitale transformatie van de agrifoodsector.

Het agROBOfood-netwerk bestaat al uit 49 Digital Innovation Hubs en 12 competentiecentra en zal tijdens het project verder worden uitgebreid. Het projectconsortium bestaat uit 38 partners, onder leiding van Wageningen University & Research.

Janneke de Kramer, coördinator van agROBOfood: "Het agROBOfood-project ondersteunt bedrijven in heel Europa bij het toepassen van door robotica gedreven innovatie in agrifood en in hun bedrijfsprocessen. Het netwerk van Digital Innovation Hubs maakt het mogelijk grensoverschrijdend te werken en op Europees niveau de krachten te bundelen. agROBOfood zal nieuwe roboticatechnieken tonen en de ontwikkeling hiervan versnellen. Dit zal de efficiëntie en concurrentiepositie van de Europese agrifoodsector verbeteren."

Innovatie-experimenten
De kern van het project bestaat uit innovatie-experimenten die door de Digital Innovation Hubs worden georganiseerd en gecontroleerd. In 7 ‘Regionale Clusters’ worden de eerste experimenten uitgevoerd. Deze experimenten laten robotica-innovaties in agrifood zien, zijn dupliceerbaar en kunnen Europabreed worden toegepast.

Demonstratierobots
Om mensen te beschermen tegen een werkomgeving met temperaturen onder nul wordt in het kader van het agROBOfood-project een demonstratierobot gebouwd: een ‘gemengde palletiser’ die in een vriescel kan worden ingezet.

Een andere demorobot laat zien hoe fruit geautomatiseerd, op tijd en met minder mankracht kan worden geoogst. Dit leidt tot lagere productie- en grondstofkosten en biedt tegelijkertijd een oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten.

Een derde demonstratierobot wordt gebouwd voor de komkommerteelt en kan zowel de rijpheid van komkommers beoordelen als in een broeikas vruchten plukken & verwerken.

Verder zal bijvoorbeeld een drone getoond worden die wijngaarden kan controleren.

Door het consortium en door bedrijven die via de Open Calls voor financiering in aanmerking kunnen komen zullen nog veel meer voorbeelden worden getoond. Deze innovatie-experimenten worden ondersteund door de Digital Innovation Hubs en aangesloten experts.

Bron: WUR


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven