Smaakvolle tomaten met een bijzonder verhaal

Tholen - Maar liefst 140 tomatenrassen in een tunnelkas. De tomatenteelt bij maatwerkbedrijf WAAK in Heule is alles behalve doorsnee. Niet alleen zijn de rassen specifiek geselecteerd op smaak en worden ze lokaal geteeld, de productie is in handen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die bij WAAK tot zelfontplooiing komen.

Bijzondere tomaten
“We zijn in het voorjaar van 2018 begonnen met de teelt van deze tomaten op vraag van ons buurbedrijf Fruy Catering”, vertelt Danny Deschuymer, verantwoordelijke voor de plantenkwekerij van WAAK. “Zaakvoerder Xavier Fruy is lid van een club die zich richt op het telen van bijzondere, smaakvolle tomatenrassen. Zelf is hij ermee begonnen in een kleine plastic tunnel bij zijn bedrijf. Vervolgens zocht hij naar een manier om de productie uit te breiden. De korte keten, het telen zonder gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen én de sociale productiewijze maken het aantrekkelijk voor zijn klanten. Zijn klanten hebben steeds meer interesse naar het verhaal achter het gerecht.”

Korte keten
Maar liefst 140 tomatenrassen worden er door WAAK gekweekt in de tunnel die speciaal voor deze aanvraag werd leeggemaakt. “Iedere plant groeit in een pot van 30 liter, waar alleen biologische meststoffen aan worden toegevoegd. Je kunt het eigenlijk niet vergelijken met de grootschalige tomatenteelt in kassen. We telen onder meer Golden Chick, Green Zebra, Kiekenvilla, Tigerella en Purple Perfect. Sommige rassen zijn heel goed van smaak, maar hebben een zeer korte houdbaarheid. Die kunnen we alleen telen omdat de keten zo kort is.”

Ook courgettes en pepers
In mei worden de planten, die dan al zo’n 40 centimeter groot zijn, geleverd bij WAAK. Na 6 weken kan er worden geoogst. “Vorig jaar hebben we een breed scala aan tomatenrassen getest, om alleen met de beste door te gaan. Dit jaar hebben we nog een tunnel voor Fruy vrijgemaakt. Daarin telen we drie soorten courgettes – groene, gele en gestreepte – en pepers in diverse kleuren.”

Promotie
Tweemaal per week worden de producten door het cateringbedrijf afgehaald. Xavier Fruy komt regelmatig langs om de teelt te bekijken, te proeven of te oogsten. De tomaten groeien tenslotte maar een paar honderd meter bij zijn bedrijf vandaan. Niet alle oogst wordt verwerkt in de gerechten maar wordt ook gebruikt als relatiegeschenk, weet Danny. “Fruy heeft een houten kistje ontworpen waarin hij een selectie van de tomaten kan meenemen naar potentiële nieuwe klanten. Een ideale manier om het verhaal van deze bijzondere tomatenteelt te vertellen.”

Voor meer informatie:
WAAK
T +32 (0)56 36 34 34
info@waak.be
W www.waak.be 

 

Fruy Catering
T. +32 (0)56 20 40 44
W www.fruy.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.