Telers willen zich verenigen

Opkomst van eetbare bloemen in Spanje

Eetbare bloemen, tot nu toe een gespecialiseerde en weinig bekende nichemarkt, zijn in opkomst in Spanje. "We zijn bezig met het opzetten van een associatie voor telers van eetbare bloemen om de teelt te verbeteren en vooruitgang te boeken op de markt", vertelt Laura Carrera, CEO van Innoflower. Het bedrijf werd in 2016 opgericht en maakt onderdeel uit van de groep Frutas Olivar van Mercamadrid. 

"We zijn met weinig bedrijven in Spanje. Elk bedrijf heeft zijn eigen kenmerken en hoewel we van nature concurrenten zijn, zijn we geen rivalen: samenwerking is echt een noodzaak om onze belangen te vertegenwoordigen in een dermate innovatieve sector. Alleen door samen sterk te staan, zullen officiële instanties naar ons luisteren. Naar kleine telers doen ze dat namelijk niet", aldus Laura. 


Laura Carrera, CEO van Innoflower

Laura Carrera is doctor in de voortplantingsbiologie van bloemen en nu ook ondernemer. "Ik vond het belangrijk om verschillende perspectieven te combineren in één beroep: de analyse van rassen in het laboratorium, de praktijk van de teelt en het ondernemen", vertelt ze.


Verse bloem (Tulbaghia)

“De wereld van eetbare bloemen is veel omvattender dan enkel het concept van het toevoegen van een bloem aan een salade. De moeilijkheid is de versheid en het vers houden van het product, zeker in combinatie met andere producten die andere bewaringsvoorschriften hebben."


Borobia mini-viooltjes

Het bedrijf biedt verschillende varianten bewerkte bloemen die bestemd zijn voor de gastronomie:

- De gedroogde bloem. Deze bloemen, waaraan het vocht onttrokken is, hebben een houdbaarheid van meer dan twee jaar. Ze worden gebruikt in bijvoorbeeld cocktails.

- De gevriesdroogde eetbare bloem. Hier komt een geavanceerd technologisch proces bij kijken, waarin de bloem al zijn eigenschappen en zijn uitstraling behoudt. Na een vriesproces wordt het vocht door hoge druk (sublimatie) verwijderd met als resultaat een product met een houdbaarheid van meer dan twee jaar. Deze bloemen worden voornamelijk in de banketbakkerij gebruikt.

- De gekristalliseerde bloem. De bloem wordt handmatig geglazuurd met gepasteuriseerd eiwit. Dit gebeurt blaadje voor blaadje met een pincet. Vervolgens wordt het product bedekt met suiker en gedurende vier dagen gedroogd bij een lage temperatuur. Het gaat om een arbeidsintensief ambachtelijk proces met als resultaat een eetbaar product waarin de natuurlijke vorm van de bloem bijna intact blijft.

- Meel van eetbare bloemen. Soms gaat het hier om gedroogde en soms om gevriesdroogde bloemen, die worden toegepast in de voedingsindustrie. Bloemen in poedervorm worden steeds populairder in verschillende sectoren voor de toepassing in allerlei producten: deeg, ijs, kroketten, bloembroden, etc.

"Ons mediterrane landklimaat is ideaal voor bepaalde soort bloemen, zoals mini-viooltjes. Elke teeltregio heeft zijn voor- en nadelen: het perfecte klimaat bestaat niet. Het gaat om het kiezen van de variëteiten die zich het beste aanpassen aan de omgeving en het kiezen van het optimale moment van planten om zo tegemoet te komen aan de vraag op de markt", stelt Laura Carrera.

Innoflower beschikt over teeltbedrijven in Soria en Zaragoza. Laura geeft aan dat de verwerking van eetbare bloemen niet echt verschilt van die van andere tuinbouwproducten. De teelt hangt dan ook samen met bepaalde seizoenen van het jaar. Verder is de consumptie soms grillig en onderhevig aan nationale feestdagen.

 

Innoflower zet meer dan 50 variëteiten af. De teeltbedrijven zijn verdeeld over verschillende klimaatgebieden en dat maakt het mogelijk om de bloemen jaarrond te leveren. "Momenteel is ons volume meer dan toereikend om de Spaanse, Franse en Italiaanse markt te bevoorraden. Maar we blijven uitbreiden: dit is pas ons derde jaar", aldus Laura Carrera.


Mini-viooltjes

Innoflower houdt zich bezig met de teelt, oogst en afzet van eetbare bloemen. Het bedrijf is een leverancier van Makro en zet af via Montañita, een merk voor hoogwaardige kant-en-klare producten, dat uitsluitend wordt geleverd door Frutas Olivar. Via groothandelszaken als Mercabarna en Mercamadrid worden de bloemen geleverd aan talloze winkels.


Voor meer informatie:
Innoflower
Laura Carrera, CEO                                            C/ Alejandro Bell 7-9
50014 Zaragoza
T: +34697162268
info@innoflower.com
www.innoflower.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven