6905 telers doen aanvraag

Turkse overheid leent ruim 250 duizend euro uit voor ontwikkeling glastuinbouw

Nadat de Turkse minister van Financiën, Berat Albayrak, aangekondigde dat het Turkse Greenhouse Finance Loan Program zou worden opgericht als reactie op de toenemende prijzen van groenten en fruit, is de totale hoeveelheid leningen van de laatste drie jaar verdrievoudigd. Als onderdeel van het programma hebben 6905 telers leningen aangevraagd. In totaal werd €266.506 aan leningen door telers gebruikt voor de bouw van nieuwe kassen.

Stijging tomatenproductie
500 van de aanvragers waren nieuwe telers, terwijl de rest bestaande telers waren die hun bedrijf uit wilden breiden of hun teeltfaciliteiten wilden moderniseren. Voor de tomatenteelt werden de meeste leningen aangevraagd. De huidige schatting is dat er 252.000 ton extra tomaten in het land beschikbaar zullen zijn dankzij de leningen.

Tomaten worden gevolgd door 60.000 ton groene paprika's, 40.000 ton bananen en 2500 ton komkommers. De minister benadrukte het belang van de glastuinbouw om fluctuaties in de marktprijzen van groenten- en fruitprijzen te voorkomen. 

Aardwarmte in opkomst
Antalya staat op dit moment bovenaan de lijst van plaatsen met de meeste kassen. Bijna 32% van de kassen in Turkije staan in Antalya. Geothermisch verwarmde kassen winnen daarnaast aan populariteit in Turkije. De aanvragers kwamen uit alle delen van Turkije, wat aantoont dat de glastuinbouwproductie langzaam naar alle delen van het land spreidt.

De huidige leningen moeten in zeven jaar terugbetaald worden, waarbij de terugbetaling na twee jaar begint. De leningen kunnen worden gebruikt voor de betaling van 75% van de bouw van nieuwe kassen of de modernisering van bestaande kassen tegen een rente van 8,25%.

Bron: Hurriyet


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven