"Minder wortelziektes bij aardbeien door gebruik van groeimatten"

“Het fijne aan capillair telen is dat je van de grond af aan begint," zegt Pete Hendriksen van CeeGreen. “Dit zorgt ervoor dat de wortels altijd lucht krijgen en meer luchtcirculatie is sowieso altijd beter voor de plant. Dit geldt in het bijzonder voor aardbeien die zeer vatbaar zijn voor wortelziektes.”

De Strawberry Aquamat van Soleno Textile belooft de teler een makkelijke, goed te reinigen oplossing te bieden voor capillaire watertransportsystemen in kassen. Volgens Soleno Textile gaat de Strawberry Aquamat meer dan tien jaar mee zonder aan consistentie in te boeten. De Aquamat zorgt ervoor dat er geen substraat meer nodig is en heeft een beter waterhoudend vermogen dan andere toepassingen.

Wat is de Strawberry Aquamat?
Soleno Textiles Strawberry Aquamat bestaat uit vier lagen. De onderste laag is een barrière die al het afvalwater tegenhoudt. De laag daarboven bestaat uit absorberend vilt dat het water vasthoudt, terwijl de derde laag zo gemaakt is dat verdamping tegengegaan wordt maar water nog wel door de bovenste laag kan. Die bovenste laag is gemaakt van een materiaal genaamd Microfab, dat microscopisch kleine gaatjes heeft en is behandeld op een manier die specifiek is voor Soleno Textiles. De gaten zijn groot genoeg om watermoleculen door te laten maar te klein voor licht, waardoor er geen algengroei is. 

De wortels van de plant kunnen bovendien niet door de stof dringen, waardoor het reinigen zeer makkelijk is: de planten kunnen gemakkelijk van de groeimatten in een recyclebak geduwd worden. "Daarna moeten de matten een aantal dagen gedroogd worden en zijn dan weer klaar voor de volgende ronde. Er zijn geen problemen met ziektes maar voor de zekerheid hebben we ervoor gezorgd dat de matten bestand zijn tegen elk bestrijdingsmiddel dat op dit moment verkrijgbaar is."

Verwachte effecten
Pete zegt dat hij, door het effect van capillaire teelt op de wortels van de planten, verwacht dat er een vermindering van alle vormen van wortelziektes zal zijn wanneer de Strawberry Aquamats voor de teelt gebruikt worden. “Dit zou betekenen dat telen met de Strawberry Aquamat even goede of betere resultaten zal bieden als de traditionele manier van telen."

"Volgens berekeningen gebaseerd op eerdere toepassingen van de matten, zorgen de unieke eigenschappen van de Strawberry Aquamat er ook voor dat er in vergelijking met de huidige standaard 50% minder water en meststof nodig is.”

Een ander voordeel is de herbruikbaarheid van de mat die volgens Pete heel hoog is. "Doordat het reinigen zo eenvoudig is, slijten de matten er niet van en zijn ze makkelijk te desinfecteren. We verwachten dat ze meer dan tien jaar mee zullen gaan. Het is een product met een lange levensduur en aangezien we verwachten dat de ROI zeer snel zal zijn, is de Strawberry Aquamat een goede investering in vergelijking met andere goedkopere irrigatietoepassingen."

Testen
Dit klinkt natuurlijk allemaal zeer veelbelovend maar men is nog altijd op zoek naar telers die met het product willen werken. "Omdat het product nogal verschilt van wat je normaal gezien op de markt ziet, staan veel telers er nogal sceptisch tegenover om het uit te testen," zegt Pete. "We begrijpen dat het, in het bijzonders voor telers wiens levensonderhoud ervan afhangt, eng kan zijn om te kiezen voor een product dat zichzelf nog niet bewezen heeft. Maar we geloven in onze mat en daarom zoeken we mensen die ons willen helpen bewijzen dat het een bruikbaar en misschien wel beter alternatief is." Momenteel is Soleno Textile dan ook op zoek naar telers die de Strawberry Aquamat willen testen.

Pete en CeeGreen helpen Soleno Textile in contact te brengen met telers die hen kunnen helpen de Strawberry Aquamats te testen en de werking van het product te bewijzen. CeeGreen biedt sinds 2010 verkoopondersteuning aan telersorganisaties. Toen Pete gevraagd werd om Soleno Textile te helpen hun Strawberry Aquamat aan de man te brengen, zag hij meteen het potentieel van het product. "Ontwikkelaars zijn jaren bezig geweest om het product te perfectioneren.”

Voor meer informatie:
Ceegreen
Peter Hendriksen
T: 289.407.6420
 

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.