Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Robert Kraayvanger, Beacon Fields:

“Ik had niet verwacht dat voor veel telers het monitoren van de bodem zoveel nieuwe inzichten geeft”

Tholen – Automatisch raampje open, raampje dicht: het gebeurt al jaren bij telers die gebruik maken van sensoren om hun kasklimaat te monitoren en op basis daarvan te sturen. Het hoort bij de wens om steeds beter en efficiënter te kunnen telen.

Opvallend genoeg wordt de watergift in de kas vaak nog wel op basis van het spreekwoordelijke duimpje in de aarde bepaald. Robert Kraayvanger, CEO van Beacon Fields, wil onder meer met draadloze bodemvochtsensoren ook op dat vlak stappen zetten naar het nog preciezer sturen van de teelt. “De techniek is er en er komen steeds meer datanetwerken beschikbaar. Was dat niet zo geweest, dan bleef het nog steeds bij het duimpje of de schop in de grond.”


Robert op GreenTech

Het bedrijf van Robert komt van oorsprong niet direct uit de glastuinbouwsector, maar uit de bloembollen. Niet gek als je weet dat het bedrijf in Noordwijk gevestigd is. “Zo’n vier jaar geleden werd de eerste vochtsensor ontwikkeld. Dat ging om vochtsensoren voor in de bollen. Daarna is het snel gegaan en toen we vorig jaar maart de laatste versie in het veld hadden getest, was het tijd om er ook een platform bij te ontwikkelen. Data die je genereert, wil je namelijk ook goed kunnen presenteren aan de eindgebruiker. Dat doen we met een dashboard, een achterliggend platform en sinds dit jaar voorjaar ook met een mobiele app. We zijn nu dus een klein half jaar commercieel.”

‘Zo doen wij het al jaren'
Robert had in eerste instantie niet verwacht dat de glastuinbouw een belangrijke markt voor het bedrijf zou worden. Deelname aan glastuinbouwbeurzen HortiContact en GreenTech en de nodige contacten met telers in de praktijk deden hem echter inzien dat er in deze sector nog weinig gebruik wordt gemaakt van sensoren om bodemvocht te meten. En dat verbaasde hem, zeker van een sector die toch niet stilzit als het om technologische innovatie gaat. “Het is vaak nog het spreekwoordelijke duimpje in de aarde, eigen inzicht van de dienstdoende teeltmanager of volgen van een vaste irrigatieplanning op basis waarvan de watergift wordt geregeld. Monitoren van het bodemvocht om daarop te kunnen sturen, daar kunnen wij toegevoegde waarde hebben.”

Nauwkeurig monitoren geeft telers inzicht in de trend, de ontwikkeling die de bodem of het substraat gedurende de dag doormaakt. “Ieder uur worden er data verstuurd, kleine beetjes tegelijk waardoor de sensoren maar weinig energie gebruiken. De data ondersteunen de kennis die de teler op basis van jaren ervaring al heeft. Juist het kunnen zien van die trends of ontwikkeling is voor de teler geruststellend. Hij is in controle en kan zien wat er gebeurt, ook als hij niet in de kas is. En zelfs als hij niet in de kas is, kan hij alles altijd nog verifiëren mocht hij dat willen.

Het mooiste is natuurlijk dat een teler beter kan plannen, omdat hij op basis van verzamelde gegevens beter weet wanneer hij een volgende watergift moet doen. Daarnaast komt het voor dat de teler verrast kan worden, bij een warme dag met wat tocht door de kas schiet de verdamping omhoog. Met het instellen van alarmen wordt hij direct gewaarschuwd.”

Watermanagement als eis
Wie de site van Beacon Fields bezoekt komt ook een verwijzing naar On the Way to PlanetProof tegen. Dat verwacht je niet direct bij een producent van sensoren, maar toch is het niet zo vreemd. Het duurzaamheidscertificaat dat door steeds meer retailers van de teler verlangd wordt, vraagt van diezelfde telers om aan te tonen dat zij aan watermanagement doen. Bodemvochtsensoren komen dan vrijwel altijd om de hoek kijken. “Als een controleur langskomt, kan hij vragen om data of een sensor te laten zien. Wij dragen met onze sensoren graag bij aan die duurzaamheidsdoelstelling.”

Eerst opschalen en dan systemen koppelen
Hoewel de introductie van bodemvochtsensoren al een flinke verbetering is voor de teler, gaat Robert graag in de toekomst nog een stapje verder. “Ik zie dat het voor veel telers nu al een flinke stap is van niet weten wat er in de bodem gebeurt naar inzicht krijgen in het bodemvochtgehalte en daarop kunnen sturen. Toch is de volgende stap waar we naartoe willen een koppeling van de sensoren aan het watergiftsysteem, zodat dan, als het bodemvocht onder een bepaald percentage komt, het automatisch wordt aangevuld.”

Maar stap voor stap. Sensoren, Beacon Fields produceert er ook die luchtvochtigheid, temperatuur of lichtintensiteit meten, zijn een flinke investering, realiseert Robert zich. “Gelukkig kan ik vertellen dat wij relatief goedkope sensoren bieden, maar dat maakt het nog geen broodjes van de bakker, het moet toch altijd terugverdiend worden. Telers die de eerste stap gemaakt hebben en er al vertrouwd mee zijn, zie je opschalen naar bijvoorbeeld kraanvakniveau en vervolgens naar meerdere sensoren per kraanvak. Dat is mooi om te zien. Meer hoeft ook nog niet, want pas als je je watergift heel precies kunt sturen, wil je ook heel precies meten. Tot die tijd is het inzicht in wat er gebeurt in de bodem al een daalder waard.”

Voor meer informatie:
Beacon Fields
T +31 85 04 77 745
sales@beaconfields.com  
www.beaconfields.com