CLG rekent alsnog op akkoord vanuit ministerie

SodM zegt 'nee' op verzoek Californië Lipzig Geothermie om weer te mogen opstarten

Het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) heeft recent negatief gereageerd op het verzoek van Californië Lipzig Geothermie BV (CLG) om weer op te mogen starten nadat het project in de herfst van 2018 werd stilgelegd. Daarna werden diverse onderzoeken gedaan, maar het SodM geeft nu aan dat, ondanks dat operator CLG het maximale heeft gepresteerd met de beschikbare data, er vanuit wetenschappelijk oogpunt niet voldoende feiten beschikbaar zijn over de ondergrond om een positieve beslissing te nemen. 

Op 3 september 2018 vond een beving plaats met een kracht van 1,7 op de schaal van Richter nabij geothermieproject CLG (tuinbouwgebied Californië). Sindsdien ligt het project stil. CLG is van mening dat op basis van een uitgevoerde Seismische Risico Analyse, de winning veilig kan plaatsvinden. Deze analyse werd daarom onder de aandacht van het ministerie van Economsche Zaken en Klimaat gebracht.

CLG rekent alsnog op positief besluit ministerie 
Recent heeft Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) negatief gereageerd op het verzoek van CLG Geothermie BV (2e geothermieproject nabij Venlo in tuinbouwgebied Californie) om weer te mogen opstarten. SodM verwijst door naar het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, waar op dit moment voor alle geothermieprojecten in Nederland de ingediende winningsplannen worden beoordeeld die gemaakt moeten worden naar aanleiding van de reeds verleende winningsvergunningen. CLG vertrouwt op een positief besluit op dit ingediende winningsplan, waardoor de winning van geothermie in glastuinbouwgebied Californie alsnog mogelijk wordt gemaakt.

CLG Geothermie BV is van mening dat de winning veilig kan plaatsvinden en heeft dit beargumenteerd in een zogenaamde Seismische Risico Analyse (SRA). Deze is uitgevoerd door het bureau Q-con die gespecialiseerd is in dit vakgebied. CLG zal de komende tijd dan ook inzetten op het onder de aandacht brengen van deze SRA bij het minsterie van Economische Zaken en Klimaat.  

Bekijk hier de achtergrondrapportages.

Voor meer informatie:
CLG Geothermie
info@californie.nu 
077-4779577


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven