Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Resultaten doen De Kruidenaer besluiten nanobubbles ook in vijvers slateelt te gaan gebruiken

"Vorig jaar rond deze tijd zagen we meer uitval in de planten"

"Wij weten wat het belang van zuurstof in het water is voor de planten", vertelt Christ Monden van De Kruidenaer. Het bedrijf teelt diverse soorten kruiden en sla op water. "Dus toen we kennis maakten met nanobubble generatoren, was onze interesse meteen gewekt.”

De kas, waarin geteeld wordt, werd in 2013 gebouwd en al die tijd, vertelt Christ Monden, is de basilicum geteeld op hetzelfde water. “Dat water wordt continu gefilterd, van de juiste meststoffen voorzien en belucht." Om een schoon en smaakvol product te leveren met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen ging het bedrijf op zoek naar verbeteringen en dus kwamen ze snel bij het water uit.

Het water in de vijvers was na zes jaar namelijk erg troebel en bevatte veel organisch materiaal. Het toevoegen van zuurstof nanobubbles om daarmee het opgeloste zuurstofgehalte in de vijvers te verhogen, is een schone en duurzame manier om efficiënt het organisch materiaal af te breken en een gezond wortelmilieu te creëren. “Na een paar weken zagen we al dat het water weer helemaal helder werd. Dat is het resultaat van de oxiderende werking van de nanobubbles. We voegen nu ook meer ijzer toe aan het water, ook omdat de planten actiever zijn. Zelfs met het hele warme weer, wanneer er normaal gesproken minder zuurstof aanwezig is, zagen we nu hele mooie wortels en weerbare planten.”


Links de beworteling vóór behandeling, rechts erna.

Minder uitval
“De eigenschappen van nanobubbles zijn uniek en veranderen de wijze waarop we tegen beluchten aankijken”, vertelt Michiel de Jong van Moleaer. “Nanobubbles stijgen namelijk niet op waardoor het mogelijk is om het opgeloste zuurstof niveau in de vijvers veel stabieler te houden. Dit is heel belangrijk omdat anaerobe bacteriën dan geen kans krijgen. Phytium bijvoorbeeld zit eigenlijk altijd wel in het water, maar door de nanobubbles krijgt het geen vat op de planten.”

“Vorig jaar rond deze tijd zagen we meer uitval in de planten”, vult Christ aan. “Met name de wisseling van winter naar lente is altijd een moeilijke periode en die zijn we nu eigenlijk heel goed doorgekomen”.

Ook inzet in slateelt
De Moleaer nanobubble generator is eenvoudig geplaatst naast de mengbak. Het water van de mengbak wordt door de generator aangezogen en met miljarden zuurstof nanobubbles weer terug de bak in gestuurd. Daar vermengen de nanobubbles zich uniform door de hele mengbak. De mengbak staat door middel van een ringleiding in continue verbinding met de vijvers en zo worden de zuurstof nanobubbles met het water in de vijvers vermengd.

“Nu onze ervaringen bij de bacilicumvijvers zo overduidelijk positief zijn, hebben we ook besloten om zuurstof nanobubbles in de slavijvers te brengen. Onze eerste ervaringen in de sla bevestigen wat we ook hebben gezien bij de basilicum.”

Voor meer informatie: 
Moleaer
[email protected]
www.moleaer.com

 


De Kruidenaer
Bankenstraat 21
4874 ND Etten-Leur
[email protected]
www.kruidenaer.nl

Publicatiedatum: