Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Marcel Schütze zit met Emsland Gemüse middenin hoogseizoen:

"Op lange termijn is doel seizoensverlenging lokale tomatenteelt tot eind november"

Het Duitse vruchtgroentenseizoen draait momenteel op volle toeren. In alle belangrijke Duitse teeltgebieden worden tonnen komkommers, tomaten en paprika's geoogst, zo ook bij Emsland Gemüse. Het teeltbedrijf heeft zich sinds de oprichting volledig aan de teelt van tomaten in drie variaties gewijd en bedient uitsluitend de lokale markt.
Wat doet de markt momenteelt en wat zijn de kansen in de tomatenteelt op de lange termijn?


Tomaten van het standaardras Lyterno na het sorteren.


Verpakte tomaten voor de retail. Het grootste deel van de producten belandt uiteindelijk in filialen in Nordrhein-Westfalen en Niedersachsen. Door het etiket op de tomatenverpakking kan een 100 procent traceerbaarheid tot aan de plant gegarandeerd worden. 

Uit het oorspronkelijke tuinbouwbedrijf Emsflower ontstond in 2011 een zelfstandig kasgroentenbedrijf met destijds een capaciteit van circa 7 hectare. Momenteel omvat de totale productiecapaciteit circa 15 hectare. Daarnaast staat er nog 3 hectare voor toekomstige uitbreiding ter beschikking. Bij de teelt vormt de trostomaat Lyterno het hoofdras, deze omvat 70% van de totale teelt. Op het overige oppervlak worden cherrytomaten van het ras Brioso (20%) en 'Rivolo'-snoeptomaten (circa 10%) geteeld. Er wordt geoogst vanaf week 13/14 tot week 48 c.q. eind november.

De snoeptomaat Rivolo is het kwetsbaarste ras bij de teelt aangezien niet alle tomaten aan dezelfde steel gelijktijdig rijp worden. Het ras werd twee jaar geleden in het assortiment opgenomen. Sinds kort wordt er met de Sweeterno echter nog een vierde ras c.q. een mutant van de Lytemo geteeld.


De cherrytomaat Brioso 

In de periode waarin er geen tomatenplanten in de kas staan, oftewel tot week 10, groeien er sierplanten. De afzet van de groenten verloopt voor 100 procent via Landgard Nord, waarna de tomaten bij lokale filialen van alle bekende ketens in de schappen belanden.


De Lyterno is qua teelthoeveelheid het belangrijkste ras voor Emsland Gemüse. 


Ondanks de continue uitbreiding van de groententeelt zijn de gevolgen van klimaatverandering ook in Emsland merkbaar. In 2018 was de watervoorraad voor het eerst compleet opgebruikt.  

Grote vraag
Momenteel heerst er topdrukte in het enorme kassencomplex aan de Duits-Nederlandse grens. Men bevindt zich midden in het hoogseizoen, dat normaal gesproken van week 22 tot en met week 32-33 loopt. "Eind juni is er over het algemeen altijd sprake van een grote vraag. Vanwege de vakantieperiode en het weer loopt de verkoop momenteel echter weer wat terug", vertelt productieleider Marcel Schütze eind juni.

De tomatenrassen van Emsland Gemüse zijn geen bulkproduct, het gaat hier om smaakvolle tomaten. "We hechten grote waarde aan duurzaamheid, daarom werken we met een gesloten waterkringloop evenals nuttige insecten en gebruiken we daarnaast organisch substraat. Er wordt in het bijzonder op een goed functionerend kwaliteitsmanagement en een smaakvol eindproduct gelet."


De afzonderlijke verwarmingsbuizen kunnen elektrisch naar boven en naar beneden bewegen.  

Geleidelijke verlenging van het Duitse seizoen
Op de lange termijn zijn er eveneens enkele interessante tendensen te zien, vertelt Schütze. "Enkele jaren geleden waren we er van overtuigd dat er minder vraag zou komen naar Lyterno. Maar tegen de verwachting in is de afzet sindsdien echter erg stabiel gebleven. We plannen om het seizoen geleidelijk te verlengen met vier tot zes weken, zodat er tot eind november geoogst kan worden. Vanwege te weinig licht is dit echter niet ieder jaar mogelijk en de tomaten zijn soms eind november al erg ver uitgerijpt."

Emsland Gemüse biedt werk aan seizoenskrachten uit meerdere landen zoals Polen, Roemenië en Oekraïne. Parallel aan de continue verlenging van het seizoen blijven veel buitenlandse medewerkers inmiddels meerdere maanden per jaar in Duitsland. Daarom heeft men besloten om een hotel met circa 150 2-persoonskamers op te richten bij de hoofdvestiging van moedermaatschappij  Emsflower.Voor meer informatie:
TB Emsland Gemüse GmbH
Sechs-Sterne-Weg 6
48488 Emsbüren
Tel. +49 5903 93553-288
www.emsflower.de 


Publicatiedatum:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven