Ton van Dalen, Best of Four:

"Trostomaten onder grote druk, komkommermarkt zet herstel in en paprikaprijzen al lang op goed niveau"

Tholen - De kasgroentenmarkt laat per groente heel verschillende prijscurves zien. Zo halveerde afgelopen week de prijs van grove trostomaten, is in de komkommermarkt door het wegvallen van Spanje en het betere weer in West-Europa juist het herstel ingezet en is de verhouding tussen vraag en aanbod op de paprikamarkt al opvallend lang gezond. De aubergines daarentegen kennen vanaf de eerste dag een moeilijke marktsituatie. Directeur Ton van Dalen van Coöperatieve Telersvereniging  Best of Four maakt de balans op.

Losse tomaten
"Het seizoen voor losse tomaten begon beter dan 2018, maar door de toenemende aanvoer en de grote import kwamen de prijzen in het voorjaar al snel in een dalende tendens. De laatste weken zien we een licht schommelend prijsverloop met prijzen tussen € 0,35 en € 0,55 per kilo. En hoewel we prijstechnisch nog niet op het niveau zitten van het jaar 2017, liggen we  - tot en met week 27 - een cent of vier per sortering voor op 2018: € 0,60 voor A en € 0,57 voor B", constateert Ton.

Trostomaten
"Ook in de trostomaten begon het jaar beter dan vorig jaar. Maar door de grote aanvoer en de tegenvallende vraag kwamen de prijzen in het voorjaar al snel onder druk te staan. Ook in de maanden mei en juni zagen we weinig verbetering met prijzen rond € 0,40 voor grof, hoewel dit nog altijd € 0,04 beter is dan in dezelfde periode vorig jaar", vertelt de directeur van Best of Four. "Ook in de laatste twee weken zien we hoge producties en een prijs die daardoor onder grote druk staat. Na een opleving eind week 26/begin week 27 zagen we de prijs van grove trostomaten in week 27 meer dan gehalveerd worden tot € 0,35 per kilo."

Komkommer
"Het komkommerseizoen begon, na het bijzonder goede jaar 2018, qua prijsvorming slecht. Het komkommerareaal in Nederland bleef ten opzichte van 2018 nagenoeg gelijk, maar doordat er in Spanje veel komkommers zijn geplant (veel meer dan normaal) én het feit dat de echte warmte in Spanje lang uitbleef, hadden we te maken met dramatische prijzen tot en met week 26", vertelt Ton. "Door het wegvallen van Spanje en het betere weer in West Europa, waardoor de consumptie significant toenam, zien we inmiddels nette prijzen tussen € 0,30 en € 0,40 per stuk. En mede doordat de zomerwissels inmiddels in volle gang zijn, met de daarbij behorende beperkt blijvende aanvoer, mogen we de tweede seizoenhelft met vertrouwen tegemoet zien."

Paprika
"Zoals eerder gesteld zijn de eerste drie weken van het seizoen slecht geweest ondanks dat het beter was dan 2018. Ofwel, het was toen nog slechter", merkt Ton op. "Doordat in Spanje veel telers voor het “vroege” segment hebben gekozen, was de productie vanuit Spanje dan ook al vroeg opgedroogd. Het product wat er nog wel vandaan kwam, was van zeer slechte kwaliteit. Hierdoor is men vroeger gestopt dan normaal en heeft dit gezorgd voor een juiste balans tussen vraag en aanbod in de markt. Vanaf dat moment zijn de prijzen naar een goed niveau gestegen om dit vervolgens tot op de dag van vandaag vast te kunnen houden. Af en toe zakt de prijs wel bij een grotere productie, maar deze herstelt al gauw weer naar de juiste prijsvorming. We kunnen dan ook spreken dat er vertrouwen is in en voor het product paprika."

Aubergine
"Voor aubergines is het vanaf dag één al een zeer moeilijke marktsituatie. Met wederom een behoorlijke uitbreiding in areaal (te veel) en veel productie vanuit Spanje is de markt in onbalans. Er zijn slechts enkele weken waarin de prijs zich even heeft kunnen herstellen om vervolgens weer naar de onderkant af te glijden. Normaal gesproken moeten we over enkele weken in een betere marktsituatie terecht komen. Laten we hopen dat dit ook daadwerkelijk gaat gebeuren om nog iets van het seizoen te kunnen maken", besluit Ton.

Voor meer informatie:
Ton van Dalen
Best of Four
Handelscentrum ZHZ 40D
2991 LD Barendrecht
T +31 (0)180 820 084
ton@bestoffour.nl 
www.bestoffour.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven