Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Adviseurs komen de kas niet meer in

"Virusproblematiek vraagt om nog beter scouten en communiceren"

De hygiënemaatregelen in de glastuinbouw worden vandaag de dag steeds strikter gehandhaafd. Dat is logisch, maar maakt het beoordelen van het ziekte- en plaagniveau wel lastiger, zo merkt Arno Moerman, Consultant Groenteteelt bij Koppert Biological Systems. "Adviseurs kunnen immers niet meer fysiek de kas in, vanwege het risico op de overdracht van virussen, bacteriën et cetera. Dat betekent dat we het scouten dus volledig overlaten aan de verantwoordelijken binnen het bedrijf."

Desondanks willen de adviseurs van Koppert wel graag een zo goed mogelijk inzicht hebben in datgene wat zich in de kas afspeelt. "Het wordt daarom steeds belangrijker dat we uniform gaan scouten en communiceren, zodat we daadwerkelijk over het hetzelfde praten en niet denken dat dat het geval is.

Herkennen niet het probleem, goed advies geven wel grotere uitdaging
Het herkennen van ziekten en plagen is hierbij niet het probleem; deze zijn eenvoudig te beoordelen aan de hand van foto’s. Maar als we niet de kas in kunnen, is het wel ingewikkeld om het plaagniveau en het aantal biologische bestrijders dat aanwezig is te bepalen. Om deze reden moeten we dus toe naar een goed, waterdicht en uniform systeem van scouten, waarop we gedegen adviezen kunnen loslaten."

Dat is niet eenvoudig, weet Arno. "Bij het scouten van witte vlieg, door middel van het tellen van het aantal witte vliegen op de vangplaten, spelen bijvoorbeeld al tal van factoren een rol. Hangt iedereen de vangplaten hetzelfde op? Gebruikt elk bedrijf hetzelfde aantal platen per hectare en worden deze bij iedereen wekelijks geteld? En hoe wordt een haard geïnterpreteerd? Terwijl de ene ondernemer vijf tot tien witte vliegen per plant al behoorlijk veel vindt, wordt de ander daar niet zenuwachtig van. En zo zijn er nog meer subjectieve factoren te noemen."

Belangrijk is daarom dat teler, samen met hun adviseur, een goed en helder scoutplan opstellen, aldus Arno. "Dit moet vooral duidelijke regels bevatten voor het vastleggen van een ziekte c.q. plaag. Gebeurt dit correct en eenduidig, dan kan een juist advies worden verstrekt. Kortom: goed scouten en communiceren vormen de basis voor een effectieve plaagbestrijding."

Voor meer informatie:
Koppert Biological Systems
www.koppert.com

Arno Moerman
AMoerman@Koppert.nl
 

Publicatiedatum: