Kas gele courgetteteler Jan van Vliet te pacht aangeboden:

“Als je niet meer de kwaliteit kan leveren die je wilt, moet je stoppen”

Tholen – Eind juni gingen de laatste gele courgettes de kas uit en vandaag is Jan druk om zijn kas op te ruimen. De teelt zit er namelijk op en niet zoals vorig jaar om de traditioneel qua prijsvorming matige zomer te overbruggen, maar definitief. “We hebben altijd een superkwaliteit in de markt gezet, maar dit jaar ging het product te deur uit zonder dat ik er echt achter kon staan.”


Jan van Vliet, foto: Van Nature

De oorzaak? Vooral het alom bekende personeelsprobleem. “Een courgetteteelt is zeer arbeidsintensief en je bent er zeven dagen per week mee bezig. Prima als de kwaliteit en als het even kan ook de prijzen, goed zijn, maar niet als de kwaliteit te wensen over laat door onder meer touw- en schuurschade. Bovendien presteerde ook het hoofdras in geel dat wij telen dit jaar anders dan andere jaren met kwaliteitsproblemen tot gevolg. Iets dat overigens ook voor veel collegatelers geldt.”

Tot de Pasen waren de prijzen goed, maar daarna zakte de markt in. “Het is toen helaas qua prijsvorming ook niets meer geworden. Zonde, want we hebben wel een recordproductie gedraaid.”

Van financiële noodzaak om zijn kas te pacht aan te bieden, is zeker geen sprake, benadrukt Jan. “Wij waren PlanetProof-gecertificeerd en dus kan er geheel volgens de huidige eisen gesloten geteeld worden. De kas is voorzien van de modernste technieken, zoals ook te zien is op de foto’s van de makelaar. Het zal een toekomstige teler aan niets ontbreken. Een moderne verwarmingsinstallatie, watertechnische installatie en alle andere technieken om een goede teelt te draaien zijn aanwezig.”

Jan zelf, 63 jaar inmiddels, neemt even afstand van de teelt, maar achter de geraniums zitten is hij niet van plan. “Eerst moet de kas helemaal netjes leeg zijn en dan neem ik even een paar maandjes gas terug om te kijken wat ik verder ga doen.”

Voor meer informatie:
Maatschap Jan en Ewa van Vliet
Facebook-pagina
Jan van Vliet
mtsjanvanvliet@gmail.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven