100% substraatproductie van Flevolandse (rest)stromen

Paddenstoelenteelt op Flevolandse bodem

Gedeputeerde Jan-Nico Appelman heeft zich tijdens een werkbezoek aan Mycophilia laten informeren en heeft geconstateerd dat het bedrijf belangrijke stappen zet in het circulair maken van de paddenstoelenproductie. Door regionale samenwerking tussen Mycophilia, Aeres Hogeschool, Fertilab, Green Up, Poldergraan, Staatsbosbeheer en Kwintes is het gelukt om een substraat (voedingsbodem) te produceren van 100% Flevolandse (rest)stromen.


Foto: Fotostudio Wierd

Paddenstoelenteelt onderdeel van Growing Green Proteins
De paddenstoelenteelt op Flevolandse restromen is onderdeel van het Growing Green Proteins programma, waarbij de provincie de economische kansen én de uitdagingen van de eiwittransitie onderzoekt. "We verbinden zo de regio om samen innovaties te ontwikkelen, kansen te benutten en barrières te slechten. Met meerdere pilots en de challenge ‘Eet als een pionier!’ zetten we in Flevoland gezamenlijk plantaardige eiwitten op de kaart." 

Flevolandse reststromen
Om 1 kilo paddenstoelen te telen, is er 4 kilo aan grondstoffen nodig. Om paddenstoelen op een duurzame en verantwoorde wijze te kweken, moeten de grondstoffen bij voorkeur zo lokaal mogelijk gewonnen worden. De pilot van de provincie heeft ervoor gezorgd dat Wouter en Marijke, de eigenaren van Mycophilia, onderzoek konden doen naar de werking van diverse soorten reststromen en de bijpassende verdienmodellen. Door het onderzoek en de samenwerking met regionale partijen is het hen nu gelukt om substraat te produceren van 100% Flevolandse reststromen. Ze telen de paddenstoelen nu op reststromen van Flevolandse bomen (FSC gecertificeerd) en dan met namen de essen i.v.m. de essensterfte. Daarnaast maken ze gebruik van agrarische reststromen zoals bijvoorbeeld sojahullen en speltkaf.

De paddenstoelen
Hagelwitte pruikzwammen, knapperige oranje bundelzwammetjes, sierlijke fluweelpootjes – de paddenstoelen zijn eiwitrijk, bevatten belangrijke vitamines, vezels, mineralen en zijn multi-inzetbaar. Wouter en Marijke maken van de paddenstoelen die overblijven heerlijke bitterballen, maar er zijn nog veel meer variaties mogelijk. Nieuwsgierig? De inwoners van Flevoland kunnen tijdens de restaurantweken (23 september tot 13 oktober) van de challenge ‘Eet als een pionier’ de paddenstoelen proeven.

Vermarkting
Wanneer het productieproces optimaal verloopt, is er, afhankelijk van het type paddenstoel, voor het produceren tot de oogst circa 8 tot 12 weken nodig. Wouter en Marijke kweken nu zo’n 2000 kilo paddenstoelen in de week, waarvan het merendeel rechtstreeks naar de horeca gaat en een kleiner gedeelte naar de farmaceutische industrie vanwege de hoge voedingswaarde. 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.