Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Alex Gresnigt (Seasun) en Hans van de Sande (Hoogweg Paprika) over Gina:

"Vooral in tweede helft seizoen is groeikracht met hoge kwaliteit een pluspunt"

In 2017 werd het paprikaras Gina geïntroduceerd en inmiddels heeft het ras een opvallende groei doorgemaakt. Op zo'n 150 hectare wordt het ras, met volgens veredelingsbedrijf Syngenta enkele uitzonderlijke eigenschappen, geteeld. Onder meer door Alex Gresnigt van Seasun en Hans van de Sande van Hoogweg Paprika. Zij delen hun ervaringen. 

Alex zag Gina voor het eerst in 2017 in rassenproeven op één van de Proefstations in België. Daar viel hem op dat het ras wat trager leek in het begin van de teelt. Wat hem daarentegen positief verraste, was het resultaat gedurende de 2e helft van de teelt. Op basis van deze resultaten werd beslist om in 2018 vier goten Gina in proef te testen.


Op rechts Alex Gresnigt en op links de eerste oogst bij Hoogweg

Wat waren de meest opvallende kenmerken van het nieuwe ras? Alex: “We hadden in 2018 best wat last met meeldauw in ons referentieras en het was in die proef duidelijk dat Gina hier veel minder gevoelig voor was. Maar wat ons met name goed beviel, was vooral de zomer en najaar kwaliteit en vruchtgewicht. Op dit punt is Gina echt onderscheidend ten opzichte van andere rassen.”

Voor Hoogweg was Hans van de Sande op zoek naar een groeikrachtig gewas voor de diffuse kassen en daarom had hij al eerder een paar rassen geprobeerd waaronder Gina. In de hete zomer van 2018 viel Gina op door zijn groeikracht en goede bladbedekking. Die groeikracht in de zomer is een belangrijk pluspunt voor de teelt onder diffuus glas. Hans : “Wat ons heeft overgehaald om Gina te gaan telen is voornamelijk het makkelijker zetten in vergelijking met de meeste andere rassen, de mooie vruchtvorm en met name de groeikracht en strekking in combinatie met een goede productie. De vruchten hebben ook minder last van neusrot en behouden hun grofheid in de zomer. “

Eerste oogst rode Gina bij Hoogweg
De verandering van een ras gaat meestal gepaard met een belangrijk leerproces en vraagt de nodige aandacht van de telers. Wat zijn de ervaringen tot nog toe in deze teelt? Alex: “Gina startte iets trager met de productie, onze vroege productie is iets lager in vergelijking met andere jaren. We beschouwen dit niet als een minpunt. We waren ons bewust dat dit geen ras was voor de vroege kilo’s. Daarnaast ervaren we het meer gestrekte gewas als heel positief omdat dit het oogsten makkelijker en sneller maakt. Bovendien zijn we heel tevreden over de algemene kwaliteit: zoals houdbaarheid, vruchtgewicht… Vooral in de tweede helft van het seizoen is dit echt een pluspunt.”

Hans wilde ook voldoende waken over het vruchtgewicht: “Bij Hoogweg gaan er veel vruchten in de flowpack en dan moeten de vruchten niet te grof zijn. Daarom wordt er zeker niet gedund en wordt er met een redelijk hoge nachttemperatuur gewerkt om de vruchten er zo snel mogelijk af te hebben. In de zettingsperiode liep het door het donkere weer ook bij Gina niet altijd makkelijk en moesten we ook daar 10 dagen flink omlaag met de nachttemperatuur. Op zo’n ogenblikken moet je bij Gina uitkijken voor het ontstaan van sterke bloemen en kortere vruchten. Zodra het kon, is de nachttemperatuur weer verhoogd.”

Gina blijkt in de opkweek niet het makkelijkste ras en dus in technische ondersteuning welkom volgens Hans. Ook al bij de opkweker. "Als er van begin af aan nuttige adviezen gegeven worden, werkt dat voor alle partijen prettig en krijg je uiteindelijk toch een mooie partij planten thuis.”

Alex loopt omwille van ToBFRV en het risico op verspreiding in zijn tomatenteelt niet meer mee met de rondgangen die regionaal worden georganiseerd. Maar ook hij vindt de combinatie van rondgangen en vergelijking van teeltdata op verschillende locaties heel leerrijk.  Hans probeert bij elke rondgang aanwezig te zijn: “Wij doen zeker mee aan de rondgangen omdat elk ras zijn specifieke eigenschappen heeft, het is dan prettig om met andere telers te discussiëren om de sterke punten uit te buiten en de minder goede punten zoveel mogelijk te tackelen.”

Voor meer informatie:
Syngenta
www.syngenta.nl

Peter Colbers
06 12 70 93 64
peter.colbers@syngenta.com

Marcel Vis
06 12 96 47 22
marcel.vis@syngenta.com

 
 
Publicatiedatum: