Technische Universiteit Berlijn wint Atos IT Challenge 2019

Betrouwbare risicoanalyse ziektes met app levert IT-prijs op

De Technische Universiteit Berlijn is winnaar van de Atos IT Challenge 2019. Een team van drie studenten sleepte deze prijs in de wacht met de innovatieve app Farmero. Met deze app kunnen kleine agrarische bedrijven realtime een betrouwbare risicoanalyse maken van ziektes in gewassen.

De studenten hebben verfijnde algoritmes ingezet voor de opsporing van zulke ziektes, die worden toegepast in infrarode satellietbeelden van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA). Dit helpt telers de hoeveelheid mest en bestrijdingsmiddelen die zij gebruiken tot een minimum te beperken. De innovatie is beloond met een geldprijs van 10.000 euro. Ook krijgen alle prijswinnaars de mogelijkheid een stage te volgen bij Atos of hun project in samenwerking met de IT-dienstverlener verder te ontwikkelen.

De IT Challenge heeft tot doel de ontwikkeling van innovatieve concepten door nieuwe generaties IT-professionals te stimuleren. De winnaars van de Atos IT Challenge, die dit jaar haar achtste editie beleefde, zijn op het hoofdkantoor van Atos bekendgemaakt door Thierry Breton, bestuursvoorzitter en CEO van de Atos Groep. Aan de competitie hebben dit jaar teams uit meer dan twintig landen uit alle delen van de wereld deelgenomen. Dit jaar stond de IT Challenge in het teken van machine learning en duurzaamheid.

De tweede prijs ging naar het studententeam van de Polytechnische School van Dakar in Senegal. Dit team ontwikkelde Weego: een app waarmee de exacte locaties van bussen kunnen worden achterhaald.

De derde prijs ging naar het studententeam van de Universiteit van Cantabria in Spanje. Zij sleepten prijs in de wacht met de app BinSight die tot doel heeft voedselverspilling te beperken en de bevoorradingsketens op een slimmere manier in te richten. Dit krijgt invulling door de inzet van verschillende op de cloud gebaseerde services die op maat zijn gesneden voor onder meer catering-bedrijven, overheden, ngo’s en composteringsbedrijven. Het team is beloond met een geldprijs van 3.000 euro.

“Duurzaamheid is één van de grootste uitdagingen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd. We moeten de manier waarop we leven en werken ingrijpend veranderen. Alle studenten die hebben meegedaan aan de IT Challenge 2019 hebben bewezen dat hoogwaardige technologie - in het bijzonder machine learning - de weg vrij kan maken naar een meer duurzame toekomst. Ik ben erg onder de indruk van de kwaliteit van alle inzendingen, de enorme creativiteit en ondernemerszin van de studenten”, aldus Thierry Breton.

Na de prijsuitreiking introduceerde Breton het thema van de Atos IT Challenge 2020, die volgend jaar in het teken staat van coöperatieve intelligentie. Sinds 2012 heeft de Atos IT Challenge studenten uit alle delen van de wereld de kans geboden applicaties te ontwikkelen die zijn gerelateerd aan belangrijke trends in de digitale revolutie, zoals smart mobility, connected cars, interactieve media, connected life, blockchain en kunstmatige intelligentie. De studenten worden hierbij begeleid door leden van de Scientific Community van Atos.

Voor meer informatie:
Atos IT Challenge


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven