Schouten wil ruimere Europese normen voor 'lelijke' groenten en fruit

De warme en droge zomer van 2018 bleek van invloed op het uiterlijk van groenten en fruit. Producten, die niet 100% perfect waren, bereikten niet altijd een goede bestemming. Het is niet te rechtvaardigen dat voedsel om die reden verloren gaat en daarom is door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) de afgelopen periode met veel partijen in de groenten- en fruitketen gesproken. Dit heeft geleid tot een samenhangende aanpak. Dat meldt minister Schouten van LNV aan de Tweede Kamer. Schouten gaat ook binnen de Europese Unie aandringen op ruimere normen als deze van cosmetische aard zijn.

Met ZLTO is afgesproken deze zomer een tijdelijke oplossing te bieden om partijen groenten en fruit, die als gevolg van extreme weersomstandigheden buiten de bestaande ketens geen bestemming vinden, toch te behouden voor consumptie. Ondernemers uit het hele land met partijen onverkoopbare producten kunnen zich aanmelden bij de informatielijn van hun regionale LTO-organisatie en de initiatiefnemers zullen vervolgens een bestemming proberen te vinden voor deze producten.

DuurzaamDoor
Verder worden innovatieve en structurele oplossingen gestimuleerd via het programma DuurzaamDoor. Te denken valt aan marktplaatsen voor reststromen en een tool voor telers om te kunnen anticiperen op onverwachte omstandigheden. Gesprekken die vanuit het ministerie zijn gevoerd met supermarkten en een tweetal rondetafelgesprekken met alle ketenpartijen hebben geleid tot conceptafspraken over een gedeelde, gezamenlijk gevoelde verantwoordelijkheid voor het behoud van meer groenten en fruit voor menselijke consumptie.

Pleidooi voor ruimere Europese normen
In opdracht van het ministerie van LNV heeft Wageningen University & Research een onderzoek uitgevoerd naar de functie van de cosmetische aspecten in Europese handelsnormen en de mogelijke gevolgen van afschaffing daarvan. Er is geïnventariseerd welke visuele aspecten van de handelsnormen voor appelen, peren, tomaten en paprika’s puur cosmetisch zijn. Op basis van dit rapport zal Schouten er bij de Europese Commissie op aandringen voor bepaalde producten de eisen ten aanzien van vorm, kleurafwijkingen en schil voor klasse II te verruimen. Tevens zal zij het rapport agenderen voor discussie in de UNECE werkgroep over voedselverspilling. De specifieke handelsnormen van de Europese Unie worden namelijk zoveel mogelijk gestroomlijnd met de internationale handelsnormen van de UNECE.

bron: Ministerie van LNV
 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven