Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Olsthoorn Greenhouse Projects sloopt kas die grotendeels hergebruikt kan gaan worden

Kas tomatenteler Frans van den Heuvel maakt plaats voor woningbouw

Tholen – Zijn kas was nog hartstikke goed en er kon nog makkelijk jaren in geteeld worden, maar door de groei van het dorp Oirschot en de behoefte aan woningen is Frans van den Heuvel sinds dit jaar teler af. Met pijn in het hart neemt hij afscheid van het dit jaar vijftig jaar bestaande bedrijf dat door zijn vader werd opgericht. “Ik wist dat er een eind aan zat te komen, maar vorig jaar kwam alles in een stroomversnelling waardoor ik dit jaar al geen tomaten meer teel.”

De kas lag tegen de dorpskern van Oirschot aan waardoor Frans geen uitbreidingsmogelijkheden had. “In de tomaten waren wij met 1,6 hectare de laatste jaren dan ook al een klein bedrijf. In de schaalvergrotingsslag konden wij door onze ligging niet meekomen.” Op de kavel, waar Frans zelf wel in de bedrijfswoning blijf wonen, komen zes kavels voor woningbouw.

Kasconstructie goed herbruikbaar
Nadat hij zelf het kasinterieur had gesloopt en verkocht, zocht hij op HortiContact contact met Olsthoorn Greenhouse Projects. Marco de Zeeuw, mede-eigenaar van Olsthoorn: “In april konden we gaan slopen, maar niet voordat we voorafgaand aan de sloop eerst een selectie hadden gemaakt van alle herbruikbare materialen.”

De kas bleek in een dusdanig goede conditie te verkeren dat de kasconstructie bijna volledig herbruikbaar en verkoopbaar is. “Het ging om een Venlokas uit twee delen met een tralie van 6,40 en een tralie van 8 meter en een kolomhoogte van 4,5 meter. De onderbouw van de 6,40 constructie is verschroot, maar het dek en de goten liggen samen met de hele constructie van de 8 meter tralie kas inmiddels in De Lier opgeslagen voor hergebruik”, vertelt Marco.

Als het om tuinbouwgerelateerde innovatie gaat, is Olsthoorn naar eigen zeggen geen koploper. “Maar op het gebied van duurzaamheid, circulaire economie en recycling beschouwen wij onszelf wel een koploper. Wij hoeven het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden, maar zetten simpelweg de wielen elders weer op de weg.”

Mooie locatie
Frans neemt de komende tijd even afstand van de glastuinbouw en gaat op zoek naar nieuw werk. “Voorlopig zal ik even geen tomaten telen.” Vanuit de bedrijfswoning kan hij de komende tijd de bouw van woningen volgen. “In oktober zal de infrastructuur er liggen en daarna zal er gebouwd gaan worden. Het blijft immers een mooie locatie, ook zonder kas.”

Voor meer informatie:
Olsthoorn Greenhouse Projects
www.olsthoorn.eu/nl
[email protected]