John en Mitch Vermeiren (VW Maxburg)

Tomatentelers halen met hogedruk nevelinstallatie scherpe kantjes van zomerhitte af

In afzetcollectief Tomeco bundelen acht bedrijven hun krachten. De aangesloten Belgische telers hebben zich als doel gesteld om klantgericht te telen en daarvoor is constante kwaliteit gedurende het hele jaar vereist. Met onder andere specialty’s als Coeur de Boeuf en San Marzano is dat in de zomer best een uitdaging. Sinds dit jaar is VW Maxburg, de kwekerij van John en Mitch Vermeiren daarom voorzien van een hogedruk nevelinstallatie van MJ-Tech. Daarmee halen ze de scherpe randjes van de hitte in de zomer af en hebben ze een extra tool om de temperatuur en de luchtvochtigheid in de kas onder controle te houden.

Kwaliteit en klantgericht telen
De Tomeco groep verenigt ruim tachtig hectare hightech tomatenteelt. De productie gaat via Coöperatie Hoogstraten naar klanten in België en verschillende Europese landen. Het draait binnen de groep om klantgericht telen. “In totaal hebben we met de coöperatie een tiental soorten tomaten staan”, vertelt John. “Eigenlijk alles wat de klant vraagt, proberen we met de groep in te vullen.” Die houding betekent ook dat het jaarrond leveren van dezelfde hoge kwaliteit van groot belang is, net als een stabiele productie.

John teelt samen met zijn zoon Mitch op ruim tien hectare Coeur de Boeuf, San Marzano en middelgrove trostomaten. “We telen met SON-T belichting en planten vrij vroeg”, vertelt Mitch. “Deze teelt is op 15 september gezet. Dat betekent dat de planten al in een latere stadia zijn als je de zomer ingaat. Vorig jaar hadden we in de warme zomer met de hoge etmaaltemperaturen veel meer kleinere vruchten in de Coeur de Boeuf dan gewenst. Dat scheelt in je kilo’s, net als in de prijszetting en je voldoet niet perfect aan de vraag van de klanten. Bovendien zijn zowel Coeur de Boeuf als San Marzano gevoelig voor neusrot en ook dat speelt in de zomer sterk mee. Met name voor deze periode zochten we daarom een manier om de volgende stap in kwaliteit te zetten.”  

Hogedruk nevelinstallatie
Dit jaar is er daarom een hogedruk nevelinstallatie van MJ-Tech geplaatst. De installatie, gekoppeld aan het klimaatsysteem, zorgt afhankelijk van het vochtdeficit voor verspreiding van een fijne waternevel in de kas. De hogere luchtvochtigheid geeft een groeizamer klimaat en de nevel haalt tegelijkertijd energie en daarmee warmte uit de lucht. “In aardbeienkassen in hete, droge klimaten kan dat oplopen tot 9 à 10 graden”, vertelt Ruud van Aperen van MJ-Tech. “Bij bepaalde teelten is het daardoor ook mogelijk minder te luchten - maar ook dat is afhankelijk van de locatie, het gewas en de omstandigheden in de kwekerij. In een tomatenteelt is er sowieso al veel gewas in de kas en bovendien is het klimaat natuurlijk anders dan bij aardbei. In ieder geval zal de temperatuur dalen en kun je dankzij de nevel beter sturen op je luchtvochtigheid.” 

Die combinatie is precies waar het om draait bij VW Maxburg. “Zeker bij Coeur de Boeuf teel je met vrij weinig gewas. Daardoor zijn de planten minder bestand tegen extremere omstandigheden. Ze gedijen het best bij een gelijkmatige temperatuur en met de installatie hebben we de mogelijkheid om dat beter te realiseren. Bovendien verwachten we in een warmere periode de etmaaltemperatuur te kunnen verlagen en dat komt de kwaliteit en productzekerheid ten goede.”  

Negen compartimenten
De kas is opgedeeld in negen compartimenten en de hogedruk nevelinstallatie is dan ook voorzien van negen pompen en negen outlets. In totaal is de capaciteit per uur ruim 400 cc/m² - 409, om precies te zijn. 

Het systeem is op slechts een paar kilometer afstand van de kwekerij geproduceerd: MJ-Tech is gevestigd in het Nederlandse Etten-Leur en produceert de systemen volledig in eigen pand en eigen beheer. “Dat heeft te maken met de kwaliteit die we willen leveren”, vertelt Ruud. “Dat is waar het bij zo’n installatie om draait. Je wilt een gelijkmatige mist en daarvoor heb je ragfijne druppels nodig van slechts een paar micron groot, zodat het effect overal gelijk is en ook op langere termijn gelijk blijft. De kwaliteit is onder andere afhankelijk van de nozzles waardoor het water geperst wordt en van de hogedrukpompen. Daarop ingeven is geen optie. Daarom houden we de hele productie in eigen hand.” 

Regenwater opvangen
Voor het benevelen van de kas wordt gebruik gemaakt van opgevangen regenwater. “We hebben drie bassins voor de opvang van regenwater”, laat John zien. “Alle drie zijn afgedekt met een drijfzeil om algvorming tegen te gaan. Een van de bassins houden we volledig gescheiden voor de nevelinstallatie.”

Voor de verneveling wordt het water behandeld met een doekfilter, ook geleverd door MJ-Tech. “We hebben de verschillende mogelijkheden voor waterbehandeling vergeleken”, vertelt Mitch. “Voor grondwater en omgekeerde osmose zouden de kosten hoger worden. Nu onderzoeken we of we het condenswater van de WKK ook kunnen toevoegen aan het water van de nevelinstallatie. De eerste analyses daarvoor zijn goed.” 

De kas, 6,8 meter hoog en voorzien van diffuus glas met AR coating, is in 2016 geplaatst en dat betekent dat inmiddels het derde seizoen aan de gang is. Waar tot op heden gekozen is voor tussenplanten, gaat begin oktober de kas helemaal leeg. Ook dat heeft te maken met de focus op de klant: tussenplanten brengt extra kosten met zich mee en kan voor pieken in de productie zorgen. Bovendien is de kwekerij dan gelijktijdig leeg met het naastgelegen, 13,6 hectare grote bedrijf dat eerder dit jaar bij onze kwekerij gevoegd werd. “Met name qua luchtvochtigheid merken we nu het verschil tussen de kas met en zonder nevel”, besluit John. “Maar vooralsnog hebben we dit jaar enkel te maken gehad met warme dagen en geen langere periode met onafgebroken hitte. Het zal een leerjaar zijn, maar we verwachten hiermee de komende jaren met name in de zomer de productkwaliteit te verhogen - en dat is waar het om gaat.” 


Voor meer informatie:
MJ-Tech
Nieuwe Donk 5 
4879 AC Etten-Leur
Netherlands
Tel.: +31 (0)76 597 45 03
info@mjtech.nl
www.mjtech.nl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven