Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Proefstation buigt zich over komkommerbontvirus

Op woensdag 17 juli organiseert Proefstation voor de Groenteteelt alleen voor haar leden een geleid bezoek waarin de komkommer centraal staat.

Op het programma staat het komkommerbontvirus. Het komkommerbontvirus (CGMMV) kreeg de laatste maanden heel wat belangstelling van verschillende vakbladen. De economische verliezen blijven dan ook niet uit. Nelia Ortega Parra, De Ceuster Meststoffen- Wageningen Universiteit vertelt er alles over. Zij startte vorig jaar haar doctoraat bij de Nederlandse Wageningen Universiteit met als doel de epidemiologie van dit virus te onderzoeken en het bepalen van potentiële controlestrategieën. Zij presenteert de actuele kennis over CGMMV.

Hergebruik van gerecupereerde nutriënten in irrigatiewater komkommerteelt is het volgende programmaonderdeel, gepresenteerd door Sophie Nawara, Proefstation voor de Groenteteelt. Spuistroomproductie kan plaatsvinden om allerhande redenen. Vast staat dat aan de milieukundig verantwoorde afzet van spuistroom een prijskaartje verbonden is. Bij de afvoer van spuistroom worden namelijk water én meststoffen verwijderd. Daarnaast heeft vaak ook het transport en de verwerking een kostprijs.

In het Zunurec-project werd nagegaan of spuistroom op het bedrijf zelf gezuiverd kan worden én de verwijderde nutriënten opnieuw als meststof aangewend kunnen worden in de teelt. PSKW heeft momenteel een demo waarin de herwonnen meststoffen ingezet worden in een komkommerteelt.

Verder worden de afgelopen rassenproeven komkommer onder leiding van Jonas De Win, Proefstation voor de Groenteteelt, besproken, net als de proef dunning en ranksnoei. Tijdens de eerste en tweede teelt van dit jaar werden verschillende dunning schema’s en ranksnoei toegepast. De resultaten daarvan worden voorgesteld.

Tot slot is er een bezichtiging van rassenproef 2e teelt.

Bron: Proefcentrum Hoogstraten

Publicatiedatum: