COASTAR verkent mogelijkheden voor Waterbank Westland

Binnen het initiatief COASTAR ('zout op afstand, zoet op voorraad') verkent een alliantie van publieke en private partijen de mogelijkheden om de zoetwatervoorziening te verbeteren door gebruik te maken van de ondergrond.

In mei 2018 committeerden elf partijen zich aan de verdere ontwikkeling van COASTAR. Naast de initiatiefnemers Allied Waters, Arcadis, Deltares en KWR ondertekenden vertegenwoordigers van Provincie Zuid-Holland, Hoogheemraadschap van Delfland, Hoogheemraadschap van Rijnland, drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea, Evides Waterbedrijf, Oasen en Glastuinbouw Nederland hiervoor een intentieverklaring.

Voorafgaande aan de intentieverklaring was een eerste verkenning uitgevoerd met financiële steun van de Topsector Water. Eén van de COASTAR-ideeën is om de watervoorziening van de tuinbouw duurzamer te maken door middel van zoetwateraanvulling in de ondergrond. Hiermee gaat overtollig regenwater niet verloren, kan wateroverlast worden verminderd en wordt de verzilting van grond- en oppervlaktewater afgeremd.

In een eerder project is een eerste verkenning gemaakt naar de mogelijkheden om de wateraanvulling op grote schaal te organiseren in een zogenaamde Waterbank in de regio Westland. Recent is een nieuw project gestart om de mogelijkheden en effecten van de ‘Waterbank Westland’ verder uit te werken.

Lees hier verder bij Glastuinbouw Waterproof voor onder meer een reactie van onderzoeker geohydrologie Sija Stofberg van KWR. 

 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven