Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Telers uit Florida zouden 'te veel' profiteren

Zorgen over mogelijk monopolie op Amerikaanse tomatenmarkt

De Tomato Suspension Agreement zou gehandhaafd moeten blijven maar Amerikaanse handelaren in Mexicaanse tomaten moeten wel gelijke kansen op de markt krijgen, is de boodschap van de afvaardiging van de Fresh Produce Association of the Americas aan het Amerikaanse ministerie van Handel en congresleden. 

In plaats daarvan stelt het huidige voorstel van het ministerie van Handel een kleine groep bedrijven in Florida in staat een monopolie te vestigen voor de afzet van Mexicaanse tomaten in de VS waardoor andere Amerikaanse handelaren en importeurs die Mexicaanse tomaten verhandelen vrijwel geen zaken meer kunnen doen, meent de FPAA.

"Het huidige voorstel is in het voordeel van grote handelaren in Florida," zegt Jungmeyer. "Deze bedrijven vragen al lange tijd om de voorgestelde wijzigingen en gebruiken het ministerie van Handel om een monopolie te creëren ten koste van andere Amerikaanse bedrijven en de consument."

De delegatie van de FPAA zegt dat het erop lijkt dat tomatentelers uit Florida bij het ministerie aangestuurd hebben op de ingrijpende aanpassing van het beleid naar aanleiding van de beëindiging van het 22-jaar oude Tomato Suspension Agreement en de daaruit  voortvloeiende  importheffing van 17,6% op alle uit Mexico geïmporteerde tomaten om hen te beschermen tegen de concurrentie van Mexicaanse telers van premium tomaten. 


“Het nieuwe beleid is schadelijk voor consumenten en bedrijven op de Amerikaanse tomatenmarkt maar de gevolgen van de plannen zijn nog ingrijpender," aldus Jungmeyer. "Het zal erop neerkomen dat een aantal telers en handelaren in Florida het monopolie zal krijgen op de handel in Mexicaanse tomaten op de Amerikaanse markt. Als zij hierin slagen, dan zitten bedrijven elders in het land zonder werk en dit zal gevolgen hebben voor duizenden mensen die in de sector werkzaam zijn. Op deze manier zal ook het soort concurrentie waardoor de Amerikaanse consument momenteel betaalbare tomaten van hoge kwaliteit kan kopen, verdwijnen."

Op 7 mei trok het ministerie zich terug uit het Suspension Agreement en stelde een heffing in, ogenschijnlijk om telers in Florida een voorsprong te geven voor het vermarkten van hun onrijpe tomaten van inferieure kwaliteit. Het ministerie overweegt nu de invoering van een Suspension Agreement waardoor bedrijven in Florida duidelijk worden bevoordeeld. Deze bedrijven telen niet alleen zelf tomaten maar vermarkten ook Mexicaanse tomaten via hun grootschalige netwerken van verpakkers en andere middelgrote ondernemingen, waarin zij veelal eigendomsbelangen hebben. De mogelijkheid van bedrijven uit Florida om de hele toeleveringsketen van Mexicaanse tomaten te integreren, maakt dat zij in een unieke positie verkeren om te profiteren van de beleidswijziging, hetgeen andere Amerikaanse bedrijven de kop kan kosten. 

Zo zullen de voorgestelde aanpassingen betekenen dat er een einde komt aan het lang bestaande wettelijk recht dat het voor afnemers mogelijk maakt om de prijzen van tomaten die niet aan de kwaliteitsstandaarden voldoen bij te stellen. Hierdoor zal de Amerikaanse consument ofwel twee keer zoveel gaan betalen voor Mexicaanse tomaten dan wel tomaten kopen die in de VS omgepakt zijn door bedrijven uit Florida en niet door de huidige importeurs en handelaren die Mexicaanse tomaten van goede kwaliteit verkopen die niet omgepakt te hoeven worden. 

"Geef ons een overeenkomst die alle bedrijven in staat stelt om te werken volgens de Persihable Agricultural Commodities Act, die door het congres wed aangenomen en kopers de kans geeft om aanpassingen te maken voor contractbreuk, hetgeen essentieel is voor de handel tussen de verschillende staten. De voorgestelde overeenkomst maakt een einde aan de voordelen voor handelaren in Mexicaanse tomaten op de Amerikaanse markt," aldus Jungmeyer. 

Jungmeyer  voegde eraan toe dat de FPAA haar zorgen zal blijven delen met het ministerie dat de moeilijke taak heeft om een overeenkomst op te stellen die kan rekenen op de steun van alle belanghebbende partijen.

Publicatiedatum: