Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie opwekken boven het gewas

Tholen - Zonlicht gebruiken om energie op te wekken zonder de kas vol te leggen met zonnepanelen. Met dit idee sleepte Lucas de Groot onlangs hoofdprijs binnen van de Cleantech Challenge.

“In het energieakkoord vraagt de overheid ook van de glastuinbouw om de energievraag omlaag te brengen. Dat kan door minder energie te gebruiken of door energie op te wekken. De bekende oplossingen om energie op te wekken, denk aan windmolens en zonnepanelen, zijn niet ideaal voor deze sector. Windmolens geven slagschaduw en zonnepanelen kun je niet op de kas leggen”, vertelt Lucas.

Energie opwekken boven het gewas
Een zonne-concentrator moet uitkomst bieden. “De tuinder hangt de concentrators vlak onder het dak. Het binnenkomende licht wordt ‘gesplitst’: actief licht wordt via een klein zonnepaneel omgezet in elektrische en thermische energie, terwijl diffuus licht het gewas voedt. De energie die opgewekt wordt, kan de tuinder zelf gebruiken of terug leveren aan het net.”

Van plan naar product
Lucas voerde zijn afstudeeropdracht uit bij het Lectoraat Duurzame Energie van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. “Er lagen daar plannen om een zonne-concentrator voor de glastuinbouw te ontwikkelen. Ik ben opgeleid als industrieel product ontwerper en dus ging ik aan de slag om van dat idee een echt product te maken. Zo heb ik nagedacht over de uitvoering, de productiekosten en de terugverdientijd. Volgens mijn berekeningen telt die terugverdientijd twaalf jaar.”

Toekomstplannen
De winst van de battle leverde Lucas € 3000 op. “Ik ben aan het onderzoeken of ik nu een start-up kan opzetten om het product verder te ontwikkelen. De eerste stap zou dan een proefopstelling zijn waarmee ik kan kijken of ik waar kan maken wat ik heb berekend.”

De Cleantech Battle komt voort uit de Cleantech Challenges van het Cleantech Center. Bedrijven kunnen hun vragen op het gebied van duurzame technologie aan het Cleantech Center voorleggen. Deze Challenges worden uitgezet bij verschillende onderwijsinstellingen in Oost-Nederland (MBO, HBO en WO). De studenten bedenken mogelijke oplossingen, die vooral haalbaar moeten zijn in de praktijk. In de jaarlijkse Cleantech Battle strijden de beste ideeën om de hoofdprijs. Maar de Challenges en de Battle doen meer. Ze zetten de studenten ook op de kaart: de vorige drie winnaars van de Cleantech Battle begonnen daarna allemaal een eigen bedrijf.

Voor meer informatie:
Lucas de Groot
lucasdgroot@gmail.com