Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verslag rondgang Tracey RZ - 26 juni 2019

Goed onderdoor oogsten en iets koeler telen

Dit seizoen staat op ruim 55 ha het aubergineras Tracey RZ. Iedere 4-5 weken komt de groep Tracey telers bij elkaar om ervaringen over dit nieuwe ras met elkaar te delen. Woensdag 26 juni 2019 vond er weer een Tracey rondgang plaats, deze keer bij drie teeltbedrijven in het Westland.

2x per week rond oogsten
Bij het eerste bedrijf staat het gewas generatief in balans. De plant is open, heeft nog steeds vrij korte generatieve zijscheuten en maakt klein blad bovenin. Tracey wordt in deze kas 2x per week rond geoogst, waarbij het gemiddeld vruchtgewicht nu rond de 345 gram is. Hoofdredenen om 2x per week te oogsten zijn voor deze teler een stabielere plantbelasting, wat beter is voor de plant en leidt tot minder abortie. Aangezien Tracey makkelijk stuks maakt, is de plantbelasting hier telkens vrij hoog, wat de plant generatief houdt. Hierdoor kan er wat vegetatiever gestuurd worden, wat de uitgroei snelheid van de vruchten nog hoger maakt.

Goed onderdoor oogsten
Het gewas op het tweede bezochte bedrijf staat iets groeizamer, royaler. De plant laat iets spontaner groei zien, het blad groeit wat voller uit. De productie is desalniettemin hoog, in het gewas hangen steeds veel en zware vruchten. Wel is duidelijk dat het voor Tracey belangrijk is om nu ook goed onderdoor te oogsten. Dit houdt de plantbelasting per m2 op een acceptabel niveau. De kwaliteit van de vruchten onderin een Tracey gewas is doorgaans prima (mits regelmatig geoogst).

Iets koeler telen
Op het laatste bedrijf van deze rondgang staat een gewas dat ook erg goed in balans is. Er wordt hier nog steeds 2,5x per week de tuin rond geoogst. Het vruchtgewicht is momenteel rond de 375 gram. Om het gewas voldoende warm uit de nacht te laten komen is de voornacht wat omhoog gehaald, dit bevordert ook de afbloeisnelheid (niet te grove bloemen). Gemiddeld wordt er wat koeler geteeld dan voorgaande jaren, toen er nog Beyonce RZ als hoofdras werd geteeld. Dit is ook prettiger voor het personeel en zij ervaren dit ook echt zo. De kwaliteit en sortering van Tracey is zeer goed; weinig binnenland, weinig kromme vruchten.

Samenvattend komt het er op neer dat de productie op de bedrijven van deze voormalige Beyonce telers ligt op schema, zelfs voor op vorig jaar (bedrijf 3). De angst om met Tracey minder kilo's te oogsten is dus vooralsnog onterecht, zo meldt Rijk Zwaan tevreden. "Kwalitatief is Tracey tot nu toe de topper, waar wij op hoopten. Een zeer laag binnenland percentage door uniforme vruchten en weinig tot geen doffe vruchten in het voorjaar."

In de houdbaarheid geeft Tracey na bewaring stevige vruchten met mooie groene kelken, aldus Rijk Zwaan. "Qua sortering maakt Tracey het tot op heden helemaal waar: een zeer hoog percentage van de best betaalde sortering 300-400 grams vruchten, hier pak je je rendement. En het is zelfs mogelijk om Tracey iets fijner te oogsten, zonder productie te verliezen."

Tot nu toe laat Tracey volgens Rijk Zwaan in de praktijk zien dat Nederlandse en Belgische aubergine telers in het voorjaar de concurrentie aankunnen met het Spaanse product met een combinatie van hoge productie en een goede kwaliteit.

Voor meer informatie: 
Rijk Zwaan Nederland
rijkzwaannederland@rijkzwaan.nl   
www.rijkzwaan.nl

Publicatiedatum: