Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Informatiebijeenkomsten Plantenpaspoort druk bezocht

De afgelopen week zijn op 20 en 26 juni twee bijeenkomsten georganiseerd over het verplichte plantenpaspoort. Bijna 350 telers, handelaren en toeleveranciers waren hierbij aanwezig. De bijeenkomsten zijn georganiseerd door een groot samenwerkingsverband tussen o.a. Glastuinbouw Nederland, LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten, VBN, RFH, Plantion, vertegenwoordigers in de handel, NVWA en Naktuinbouw.
 
Vanaf 14 december 2019 is het gebruik van het plantenpaspoort verplicht voor alle telers en handelaren in pot-, perk- en kuipplanten, bomen en vaste planten. Een plantenpaspoort is een officieel label of etiket dat wordt aangebracht op een zending plantaardige producten. Dit document geeft informatie over de identiteit en herkomst van de zending.

Doel van het plantenpaspoort is een betere bescherming van de EU tegen ziekten en plagen met behoud van vrij handelsverkeer en markttoegang. Deze paspoortplicht heeft gevolgen voor de bedrijfsvoering en interne (software)systemen. De bijeenkomsten gingen met name over het waarom en de eisen/lay-out van het plantenpaspoort. Er is een vast format vastgesteld in de EU met in de linkerbovenhoek: de EU-vlag en in de rechterbovenhoek: het woord ‘Plant Passport’. Verder moeten daarin de volgende elementen worden benoemd:

A. Botanische naam
B. ISO-code lidstaat, koppelteken, fytosanitair registratienummer (9 cijfers)
C. Traceerbaarheidscode
D. ISO-code land van oorsprong/productie, ook als dit Nederland is.

Naast een presentatie van de NVWA kregen telers en handelaren de ruimte om hun visie en ervaring te delen met het publiek.

Bemisia-vrij
Ook was er in het bijzonder aandacht voor het gewasbeschermingsmiddel bemisia. Voor de volgende gewassen is er een plantenpaspoort en zendingsinspectie vereist voor planten bestemd voor eindverbruikers naar Groot-Brittannië, Ierland, Zweden en (specifieke gebieden van) Portugal. Deze partijen moeten Bemisia-vrij zijn:

  • Begonia
  • Dipladenia
  • Hibiscus
  • Mandevilla
  • Nerium oleander

Per 1 september geldt dit ook voor:

  • Euphorbia pulcherrima (Poinsettia)
  • Ficus (was ook al in 2018, maar ivm gering risico wordt hier niet op gehandhaafd)
  • Crossandra en
  • Ajuga (vaste plant)

Het teeltmateriaal van al deze gewassen moet overigens aan dezelfde eisen voldoen. Ook in andere gewassen (o.a. lisianthus) wordt af en toe Bemisia vastgesteld. De partijen worden dan vernietigd.

De presentaties kunt u hier downloaden. Voor specifieke vragen kunt u contact opnemen met Naktuinbouw.       

Publicatiedatum: