Abonneren

Vacatures

"Tweetende tuinders"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Biologisch ontsmettingsmiddel doodt bacteriën op verse groenten

Voedingswetenschappers hebben een combinatie van melkzuur en voor voeding goedgekeurd natriumhypochloriet ontwikkeld die te gebruiken is als effectief ontsmettingsmiddel voor de verwerking van biologische groenten. 

Biologische AGF is in de Verenigde Staten steeds meer in trek maar door besmet voedsel overgedragen infecties blijven een probleem, juist ook bij biologische groenten.

Een team van de Universiteit van Singapore heeft ontdekt dat de combinatie van biologisch zuur (melkzuur, 2% v/v) en natriumhypochloriet (4mg/L) geschikt is voor het ontsmetten van biologische producten. Het team testte de doeltreffendheid van verschillende combinaties op met Listeria innocua besmette broccolikiemen. 

Listeria innocua is een veelvoorkomende niet-pathogene bacterie die dezelfde eigenschappen heeft als Listeria monocytogenes, die wel pathogeen is. Ze stelden vast dat de ontsmettingsmethode gedurende de bewaarperiode van zes dagen geen nadelige gevolgen had voor de smaak, textuur en geur van de biologische broccolikiemen. 

Van oudsher worden chlooroplossingen als ontsmettingsmiddel gebruikt om verse gesneden groenten te wassen maar deze voldoen vaak niet aan de eisen voor de verwerking van biologische AGF van de NOP, United States National Organic Program. Deze methode maakt gebruik van door de NOP toegestane middelen en is even effectief. 

De onderzoekers toonden aan dat het melkzuur in staat was om in korte tijd de celmembranen van de Listeria innocua te vernietigen. De toevoeging van natriumhypochloriet brengt oxidatieve schade toe aan de bacteriële cellen waardoor deze het melkzuur makkelijke doorlaten met als resultaat een effectievere ontsmetting. 

Onderzoekster Chen Lin: "De gekozen ontsmettingsmiddelen zijn allemaal algemeen als veilig erkend (GRAS) en goedgekeurd door de NOP. Ze zijn eenvoudig te gebruiken, doeltreffend en betrekkelijk goedkoop, wat ze zeer geschikt maakt voor de verwerkende sector. Deze bevindingen zijn met name voor verwerkers van verse gesneden biologische groenten interessant."

 

Bron: National University of Singapore


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© GroentenNieuws.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven